MEB Yönetici Atama Sınavını Neden Yaptı?

Milli Eğitim Bakanlığında son dönemlerin en popüler konusu bildiğiniz gibi okul yönetici atamaları(görevlendirmeleri) , uzun yıllardır sorunsuzca işleyen sınava dayalı okul yönetici atamaları

Milli Eğitim Bakanlığında son dönemlerin en popüler konusu bildiğiniz gibi okul yönetici atamaları(görevlendirmeleri) , uzun yıllardır  sorunsuzca işleyen sınava dayalı okul yönetici atamaları ne yazık ki paralel temizlik , ideolojik kaygılar, 4+4+4 eğitim sistemi vb. gibi nedenler sebebi  ile yerini mülakatlı bir yönetici görevlendirme sistemine  bırakmıştı.

Öncesinde  yasa ile okul yöneticiliği 2. görev olarak tanımlandı, atanma şeklinde gerçekleştirilirken görevlendirme yolu seçildi ve akabinde  2014  yılında  yönetici görevlendirme yönetmeliği çıktı. Ardından 2014 yılı  Haziran ayında  toplu bir temizlik yapıldı. Türkiye geneli 60 bin okul yöneticisi (Müdür-Müdür Yrd.) bir gecede asli göreviniz öğretmenlik dendi ve okullara öğretmen olarak döndüler. Tabi ki  süreç böyle kolay olmadı o dönemde de yazıldı çizildi , eylemler yapıldı , sonunda her zaman olduğu gibi süreç yargıya taşındı.

Buraya  kadar eğitim camiasının içinde olan  herkes bu dönemleri az çok biliyor. Ardından mahkeme, Müdür Yardımcılığı için hiçbir  liyakat aranmadan görevlendirme yapılamayacağına hükmetti. Müdürlük için yapılan mülakat davaları esastan görüşülmeye devam ediyor.

6 Ekim 2015 Salı günü Mili Eğitim Bakanlığı yeni  bir Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği  yayınladı ve  Müdür Başyardımcılığı  ve  Müdür Yardımcılığı için yeniden sınav getirdi. Aslında Bakanlık yönetmeliği korudu sadece bu değişikliği yaptı  diyebiliriz  mahkeme  kararları  neticesinde. Bu değişiklik bir nebze olsun eğitimciler arasında olumlu karşılandı. Yönetici  adayı  öğretmenler  aylar boyunca yönetici  görevlendirme  sınavına  büyük  fedakarlık  göstererek hazırlandı.

Görevlendirmelerin  bu  sınava  göre  yapılacağı  umudu ile  ama heyhat.Ne yazık ki Milli Eğitim Bakanlığı 22 Mart 2016 tarihinde  yayımladığı Yönetici Görevlendirme Kılavuzu  ile  bu insanların  emeğini kursağında  bıraktı.

Bu kılavuz ile 2015 yılı Haziran  ayında 4 yıllık görev süresi dolan yöneticilere yönetmelikte  hükmü olmamasına rağmen yeniden görevlendirilme hakkı  tanıdı. Hem de başka kurumlar dahil olmak üzere. Şimdi bu durumda olan arkadaşlar kızacak neden eleştiriyorsun diye. Bende onlara ve Bakanlığa soruyorum bu arkadaşların hakkı korundu diye sevinenlere soruyorum ; 2014  yılında  bir gecede  yöneticilik görevlerinden alınanların hakkı  ne  oldu ? 

Bakanlığa bu konularla ilgili olarak bu kadar hak kayıplarının  yaşandığı bu dönemde şunu öneriyorum; madem  yönetici sınavını  yaptın  kılavuza göre  görevlendirme takviminde  değişiklik yap  ve  önce sınava  dayalı yönetici görevlendirmesini yap ardından  boş  kalan kontenjanlara  bu hakları korunan (2015  haziranda alınan yöneticiler)   arkadaşların görevlendirmesini  gerçekleştir. Bukadarcık bir  hakkı en azından  aylarca yönetici sınavına  hazırlanan arkadaşlara çok görmeyin. Haksa bu en büyük hak.

Buradan soruyorum Milli Eğitim Bakanlığı neden Yönetici Görevlendirme Sınavını Yaptın…?

    Rafet URAL
   Eğitimci  Yazar

www.memurpostasi.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri