Sınav sonuçlarına bakmak için internete giren Demir’in cevap anahtarının kaybolduğu anlaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın itiraz üzerine gönderdiği yazıda ‘sınav merkezinden gelen dosyada cevap anahtarının olmadığı, aslında sınavın iptal edilmesi gerektiği ancak öğrenci mağdur olmasın diye önceki yılların puan ortalamasının alınacağı’ ifadeleri yer aldı. Bu sene iyi bir puan bekleyen Demir’in mağduriyeti bununla da sınırlı kalmadı. Demir SBS puanı iptal edildiği için, bu puanı baz alana bursluluk sınavını da kaybetti. Mağduriyetinin giderilmesini isteyen Şeyma Demir, ‘Burs hakkım gitti. Kimsenin umurunda değil. Benim mağduriyetimin giderilmesi gerekiyor.’ dedi.
CEVAP ANATHARININ İZİ BULUNAMADI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Şeyma Demir, Küçükçekmece İlköğretim Okulunda SBS sınavına girdi. 12 Temmuzda sınav sonuçlarını öğrenmek için internete giren Demir ‘TC kimlik numaranız ve doğum tarihiniz yanlış’ diye bir yazıyla karşılaştı. Milli Eğitim Müdürlüğüne itiraz dilekçesi gönderdi. Milli Eğitim ‘Cevap anahtarını bulduk, üst kurulda inceliyoruz’ diyerek günlerce aileyi oyaladı. Şeyma Demir’in daha sonraki telefonlarına ise ‘Cevap anahtarınız bize ulaşmadı’ şeklinde yanıt verildi. 3 Ağustos tarihinde Demir’e Milli eğitim Bakanlığı’ndan bir yazı geldi.
İPTAL EDİLMESİ GEREKİR AMA
Bakan adına Grup Başkanı Dr. Nurcan Ateşok Deveci imzalı belgede şu ifadelere yer verildi:
"Şeyma Demir’le ilgili dilekçe incelenmiştir. Yapılan incelemede, öğrencinin cevap kağıdının öğrencinin sınava girdiği sınav merkezinden Genel Müdürlüğümüze gönderilen güvenlik poşetinden çıkmadığı tespit edilmiş ev bu konuda tutanak tutulmuştur. Konuyla ilgili Genel Müdürlüğümüzce soruşturma başlatılacaktır. Böyle bir durumda, sınav sonucu değerlendirilmeyerek iptal edilmesi gerekirdi. Ancak öğrencinin mağdur olmaması için Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplamasında yurtdışında okuyan öğrencilerimize yapılan uygulamaya benzer bir işlem yapılarak, 2012 8. sınıf puanı hariç tutularak, 6 ve 7. sınıf puanları baz alınarak hesaplaması yapılmıştır."
PUANIMI YÜKSELTMEK İÇİN DERSANEYE GİTMİŞTİM
Anestezi uzmanı olmak isteyen Demir, MEB tarafından yapılan özel uygulamayla Gökçeada Anadolu Öğretmen Lisesi’ne yerleştirildi. Babası tekstil işçisi olan Şeyma Demir, ‘İlk iki sene düşük almıştım. Bu sene dershanede hesapladım. 435 puan almış olmam lazımdı. Okuldan da puan gelir diye düşündüm. Sağlık Meslek Lisesi yazacaktım. Olmadı’ dedi. Demir, ‘Ayrıca bu yıl ki SBS puanım hem bursluluk sınavı hem de polis koleji için geçerli olacaktı. Şimdi ben Çanakkale’ye gitsem, yurtta kalsam para ödemek zorundayım. Bursluluk hakkımı kaybettim. Ben Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığa ve Milli Eğitim Bakanlığı’na mektup yazdım. Cevap gelmedi. Burs hakkım gitti. Polis kolejine girme şansım gitti. Kimsenin umurunda değil. Benim mağduriyetimin giderilmesi gerekiyor. Çünkü önümde bir gelecek var’ şeklinde isyanını dile getirdi.
YASAL BOŞLUK VAR, KEYFİ İŞLEM YAPILIYOR
Şeyma Demir’in avukatı Yasemin Kutluğ ise MEB’nin sorumlular hakkında soruşturma başlattığını ifade ederek şunları söyledi: ‘Ancak idari mi ceza soruşturması mı bilmiyorum. Geçen sene Melike Şevval Çelik isimli bir kızın da cevap anahtarı kaybolmuştu. Onun da son iki yılın ortalamasını aldılar. Onlar dava açmış ama özel bir eğitim kurumu kız mağdur olmasın diye kabul etmiş, aile de davadan vazgeçmişti. Keşke vazgeçmeselerdi, emsal bir karar çıkabilirdi. Çünkü bu olayların evveliyatı yok. Bu konuda yasal bir mevzuat boşluğu var. Mağdur öğrenciye kıyas uygulayamazsın. Tekrar sınava da almıyorlar. Son iki yılın ortalaması alınmış. Öğrenci 2 yıl hiç çalışmamış, son yıl çok çalışıp iyi bir puan almış olabilir. İstatistik işin içine giriyorsa, 0,1 olasılık vardır. Bu öğrencinin 500 puan alma imkânı var mı? Var. O zaman idare kıyas yapamaz, keyfi işle yapıyorlar’
Stargazete