MEB Rotasyonu Uygulayacak (Mı?)

Gün geçmiyor ki kamuoyun da; Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim yöneticilerine uygulayacağı rotasyonla ilgili bir haber, bir söylenti çıkmasın

Artık söylenti zamanı bitmiş icraat zamanı gelmiştir. Çünkü yönetmeliğe göre rotasyon vakti Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Eğitim camiasında bu söylentiler artık can sıkma noktasına ulaşmıştır. Bunun en büyük nedeni kişilerin rotasyona kendi pencerelerinden bakmalarındandır. Kamuoyunda yapılan anketler ve tarafımıza gönderilen elektronik postalar incelendiğinde kamuoyunun büyük çoğunluğunun rotasyonu istediği; küçük bir kısmının ise rotasyon uygulamasından hatta diyebiliriz ki rotasyon kelimesinden dahi rahatsız oldukları gözlemlenmektedir. Türk idare sistemi incelendiğinde rotasyon uygulamasının bir hayli yaygın olduğu görülecektir. Askerler, polisler, hâkim ve savcılar, maliyeciler… bu listeyi uzatmak mümkündür. Rotasyonun en büyük hedefi; başarılı olan kişilerin diğer kurumlara da bu başarılarını taşımalarıdır. Buda kamu yararının bir gereğidir.


Bu yazıdaki amaç yasal çerçevede konuya nokta koymaktır. Bazı kesimlerin MEB'i ve kamuoyunu yönlendirme çalışmaları eğitim camiamız ve eğitim gönüllüleri tarafından ibretle izlenmektedir. Bu süreçte MEB yönlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu gayretlere gerek yoktur çünkü 13.08.2009 tarihinde yayımlanan MEB Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik açıktır. MEB in bundan sonra rotasyonla ilgili bir tarih belirtmesi ya da genel anlamda bir yazı yayımlamasına gerek yoktur. Yönetmeliğin uygulanması yeterlidir. Yönetmeliğe göre rotasyonun Temmuz 2010 ve Ağustos 2010 tarihlerinde olması gerektiği yoruma yer bırakmayacak kadar nettir. Burada iş MEB'e değil İl Müdürlüklerine düşmektedir. MEM'ler süreci uzatmadan Temmuz 2010 tarihinde rotasyonu uygulamalıdır.

MEB rotasyonu uygularken aşağıda belirttiğimiz değişikliği yapmalı, idarenin takdir hakkını tümüyle kaldırmalıdır. Bilindiği gibi Danıştay rotasyona değil; idarenin takdir hakkını hukuka uygun bulmamıştır.

Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar
MADDE 22 – (3) Zorunlu yer değiştirmeye ilişkin yapılacak duyurular üzerine bu kapsamda bulunan yöneticiler bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunurlar. Başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmeleri durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından birine yapılır. Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılır.

Görüldüğü gibi başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmesi yapılırken idarenin takdiri ön plana çıkmaktadır. Bu kelime değiştirilmeli ve başvuruda bulunmayanlar da bilgisayar kurasına dâhil edilerek idarenin takdir hakkı kaldırılmalıdır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu YD İtiraz No:2006/1252 sayılı kararında;
“Dava konusu düzenleme ile çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumları müdürlerine yönetmelikle öngörülen süre dolduğunda atanabilecekleri eğitim kurumları arasından üç tercih hakkı tanınarak öncelikli olarak atanmak istedikleri eğitim kurumlarına atanmalarının sağlanması zorunluluğu getirilmiştir. Bu mümkün olmadığı takdirde kamu hizmetinin etkin yürütülmesinin sağlanması amacıyla idareye aynı tipteki eğitim kurumlarına olacak şekilde atama yetkisi tanınmıştır. Aynı tipteki eğitim kurumlarına resen atanmalarına ilişkin düzenlemede kamu hizmetinin gerekleri ve kamu yararına aykırılık bulunmadığından anılan düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına yönelik kararda isabet görülmemiştir” diyerek rotasyonun önünü açmıştır.

Son olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi MEB'e gerek kalmadan Milli Eğitim Müdürlükleri Temmuz 2010 tarihinde rotasyon duyurularına çıkmalı; eğitim yöneticilerini biran önce yeni kurumlarında hizmete başlatmalıdırlar. Artık rotasyon uygulaması tarihi tartışmalarının son bulmasını diler, yönetmeliğe göre bu tarihin Temmuz 2010 olduğunu belirtiriz.

Rotasyonun eğitim sistemimize faydalı olması dileğiyle…


www.memur.biz/haber/20100613/MEB-Rotasyonu-Uygulayacak--Mi.html

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri