2009 yılında Başbakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği bir yazı ile Yetiştirilmek Üzere Yurtdışına Gönderilecek Personel taleplerini istemiştir. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü de, Bakanlık birimlerinden yurtdışına yetiştirilmek üzere gönderilecek personel sayılarını bildirmelerini istemiş, birimler de kendi ihtiyaçları doğrultusunda taleplerini Personel Genel Müdürlüğüne iletmişlerdir.
Bakanlar Kurulu kararı ile ve kurum ve kuruluşların taleplerine göre yapılan kadro dağıtımı sonucunda MEB’e 2010 yılında kullanılmak üzere 47 adet kadro verilmiştir. Bakanlık yurtdışına gönderilecek personeli objektif olarak tespit etmek için belirli nitelikler aramış ve Ağustos 2010’da yazılı bir sınav gerçekleştirmiştir.
Bakanlık Merkez teşkilatından yalnızca bir kişinin kazandığı, diğer başarılı 46 kişinin ise taşra birimlerinden olduğu yazılı sınav sonuçları Eylül 2010 tarihinde yayınlanmıştır. Bu tarihten itibaren Bakanlık yalnızca sınav sonuçlarına göre başarılı adaylar için kabul belgesi arama çalışmalarına başlamıştır. Ancak, yurtdışında 50’den fazla Eğitim Ataşesi ve Eğitim Müşaviri bulunan MEB kendi personelini yurtdışında eğitime gönderecek bir program ayarlayamamıştır. Hal böyle olunca ilgili personelden kabul belgelerini ayarlamaları konusunda yardım istemiş, ancak bunu 2010 yılının son ayı olan Aralık 2010 tarihinde yapmıştır.
Sınav ile ilgili çıkarılan Bakanlık Genelgesinde yurtdışına gönderilmenin ön şartı olarak belirtilmemesine rağmen kabul belgelerinin ilgili kişilerin kişisel çabalarına bırakılması ve bu duyurunun 2010 yılının son aylarına bırakılması 47 kişiden 45 kişinin mağduriyetine sebep olmuştur. Zira, Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen 47 kadronun, mevzuat gereği 2010 yılı içerisinde kullanılması yasal bir zorunluluktu.
Başbakanlık tarafından Şubat 2010 tarihinde dağıtımı yapılan bu kadroların kullanımı için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması ve yıl sonu gelmeden tamamlanması gerekmekteydi. MEB ilgili birimleri görevleri olmasına rağmen bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemiş, sınavda başarılı olan 47 kişiden 45’ini yurtdışına eğitime gönderememiştir.
Bakanlığın bu vurdumduymazlığından dolayı emek verip sınava hazırlanan sınavı kazanan ve Bakanlıktan diğer prosedür işlemlerin tamamlanmasını bekleyen 45 personel hak kaybına uğramış bulunmaktadır. Diğer kurum ve kuruluşlarda yurtdışına yetiştirilmek üzere gönderilecek personel işlemleri bir gelenek ve sıradan bir durum olmasına rağmen, Türkiye’de eğitimden sorumlu bakanlığın kendi personelini eğitim için yurtdışına gönderememesi büyük bir skandaldır.
Konuyu buradan MEB’in yetkili birimlerinin dikkatine ve taktirine sunuyorum.
Memurlar.net