MEB Özür Grubu Atama Yazısı Değerlendirmesi

MEB’TEN ŞUBATTA ÖZÜR GURUBU ATAMA YAZISI YAYINLANDI ANCAK….

 

Milli Eğitim Bakanlığın İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 30.01.2013 tarih ve 1184 sayılı yazı ile özür durumundan yer değişikliklerinin Şubat ayında yapılacağı bildirilmiştir. Bu yazı ile birlikte iller arası eş durumu, sağlık durumu ve genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değişiklikleri 06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılacağı bildirilmiştir.

Ancak; 06.05.2010 tarihli yönetmeliğin 35. Maddesi ile özür duruma bağlı yer değiştirmeler kapsamında sayılan ve 38. Maddesi ile atanma şartları düzenlenen “Öğrenim Özrü” yine Bakanlıkça görmezden gelinmiştir. Bu durum öğrenim özrü olan öğretmenler arasında infiale sebep olmuştur. Türk Eğitim-Sen olarak defalarca; öğrenim özrünün yeniden özür grubu tayinleri içerisinde değerlendirilmesi ve öğrenim özrü tayinlerinin -tıpkı eş ve sağlık durumu özründe olduğu gibi-Şubat ayında yapılması konusundaki taleplerimiz bakanlıkça dikkate alınmamıştır. Yönetmelik çerçevesinde yapılacak olan özür durumuna bağlı yer değişikliklerinde öğrenim özrünün yer almaması yönetmeliğe aykırılık arz etmektedir. Daha önceki özür durumuna bağlı yer değiştirmeler kapsamında yapılan atamalarda yine öğrenim özrüne yer verilmemesi işlemi yargıya intikal ettirilmiştir.  Açılan dava halen Danıştay nezdinde devam etmektedir. Bu konuda mağduriyet yaşayan öğretmenlerimiz konuyu kişisel olarak yargıya taşıyabileceklerdir. Türk Eğitim-Sen olarak öğrenim özrünün yok sayılması işlemine eksik düzenleme sebebi ile dava açılacaktır. 

            Şubat ayında verilen özür durumuna bağlı yer değişikliği hakkı sadece iller arası yer değiştirmek isteyenlere verilerek, il içinde özür durumuna bağlı yer değişikliği bekleyen öğretmenlere verilmemiştir. Aynı il sınırlarında bulunan ancak aralarında iki şehir mesafesinden daha fazla mesafe bulunan öğretmenler yine unutulmuştur.

            Ayrıca; başvuruların İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yapılan açıklamalar çerçevesinde 31 Ocak-06 Şubat 2013 tarihleri arasında iki aşamada alınacağından, birinci aşamada öğretmenlerin mazeretlerine dayalı talepleri, ikici aşamada ise okul tercihlerinin alınacağından söz edilmektedir. Yapılan açıklamada aynı tarih arasında iki işlem yapılacakmış gibi bir algı yaratılmıştır. Yazıda okul tercihi için ayrı bir tarih verileceği de duyurulmamıştır. Bu durum İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün acemiliğini bir kez daha göstermiştir. 31 Ocak-06 Şubat tarihleri arasında başvuruların mı alınacağı yoksa tercihlerini de bu tarihler arasında mı yapılacağının da bir an evvel açıklanması gerekmektedir. Yoksa kafa karışıklıkları yaşanabilecek ve öğretmenler bu nedenle mağdur olabileceklerdir.

            Yine anılan yazıdan anlaşılan özür durumuna bağlı yer değişikliklerinin il genelinde norm açığı bulunan kurumlar ile sınırlandığıdır. Milli Eğitim Bakanlığınca il emri uygulaması Şubat ayı atamalarında yine yerini almamıştır. İl emri uygulamasının olmaması sebebi ile öğretmenler özrünün bulunduğu yere gidebilmek için kontenjan engeli ile karşı karşıya kalmaktadır. Başbakanın açıklamaları doğrultusunda özrü bulunan herkes mi yer değişikliği yapacak yoksa kontenjan sınırlaması getirilerek sözde bir atama hakkı verilmesi mi söz konusu olacaktır. Bu nedenle özür durumuna bağlı yer değişikliği yapacak olan öğretmelerin tercih butonlarına tercih dışı atanmak istiyorum seçeneği getirilerek mağduriyetler gerçek anlamda giderilmelidir.

            Eğitim-Öğretime ara verilmesi sebebi ile öğretmeler sömestr tatilindedir. Bu nedenle öğretmenlerin tatillerini geçirmek için gittikleri yerlerden tercihte bulunabileceklerine ilişkin bir düzenlemenin de yazıda belirtilmemiş olması kanaatimizce büyük eksikliktir.

TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ

NOT:BU HABERİMİZ SONRASINDA YAYINLANAN KILAVUZDA YUKARDA İFADE ETTİĞİMİZ BAZI PROBLEMLİ DURUMLAR AÇIĞA KAVUŞMUŞTUR.ANCAK BU KILAVUZ YAYINLANANA KADAR YÜZLERCE ÖĞRETMEN SENDİKAMIZI ARAYARAK YUKARDAKİ EKSİKLER SEBEBİYLE ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRMİŞTİR.

 

 

İlgili yazı için tıklayınız

Kılavuziçin: http://ikgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2013_01/30064553_kgm_aiklamalar_30_ocak_2013.pdf

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri