MEB OKY Değerlendirmesi (2):Öğretmen İzinleri, Sınavlar ve Sınıf Geçme

MEB OKY Değerlendirmesi (2):Öğretmen İzinleri, Sınavlar ve Sınıf Geçme

Ortaöğretim Kurumlarında kullanılan yönetmeliklerin(yönergeler dahil) tek yönetmelik altında toplanarak hazırlanan taslak yayımlanmıştı.

Konu ile ilgili ilk değerlendirmemizi de MEB OKY Değerlendirmesi(1): Yetenek derslerinde sınav kalkıyor başlığıyla yapmıştık.

Yönetmelik taslağı incelendiğinde;

- Bir yıl önce ele aldığımız Lise ve İlköğretim Öğretmenlerinin tatil sürelerinin,

- Sınıf geçmede sorumlu geçilecek ders sayısının arttırılmasının

- Sınıf geçmek için Haziran’da yapılan sınavların sakıncaları

Gibi konuların da taslakta yer aldığını görmekteyiz.


“Lise ile ilköğretim öğretmenleri arasındaki izin eşitsizliği sona erdirilmelidir.” başlıklı 29.06.2011’de yazdığımız yazıda İlköğretim Öğretmenlerinin 222 sayılı kanun gereği 01 Temmuz-01 Eylül tarihleri arasında iki ay izinli olduklarını Lise öğretmenlerinin ise 10 Temmuz’a kadar süren sınavlardan sonra izne çıktıklarını ve Ağustos ayının sonunda yapılan sınavlarla göreve döndüklerini yani daha az izin yaptıklarını belirtmiştik.

Yapılan düzenlemeye göre;

“Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 93 — (1) Okullarda görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla eğitim ve öğretim yılının başlamasından önceki iki haftalık, ders kesimini izleyen iki haftalık sürede meslekî çalışma yapılır.”

Denilmektedir. Sınavların tarihleri ile ilgili düzenleme ise; “Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı sınav esaslarına göre birinci ve ikinci dönemin ilk haftası içinde yapılır.”

Şeklindedir.

Bu durumda karnelerden sonra iki haftadan sonra başlayıp okul açılmadan önceki iki haftaya kadar tatil söz konusu olabilecektir. Mesleki çalışma döneminde öğretmenler ek derslerini alacaklardır.

Bu düzenleme ile ilköğretim öğretmenleri için de düzenleme yapılması gerekecektir. Çünkü bazı yıllarda İlköğretim öğretmenleri Haziran döneminde 3 hafta Mesleki çalışmaya katılmakta fakat ücretini iki hafta olarak almaktadırlar.

Yeni düzenlemede yanlış olan ve daha önce de eleştiri konusu olan bir başka durum ise; Sınavların okulların açılmasından sonra yapılmasındadır. Mevcut uygulamada da Sorumluluk Sınavları ikinci dönemin ilk haftasında yapılmaktaydı. Bu sınava giren öğrenci sayısı ve görevli öğretmenler nedeniyle o hafta ders işlenememekteydi. Buna okulun açıldığı ilk haftadaki sınavlar da eklenince aynı sorun okulun ilk haftasına da yansıyacaktır.

Mevcut durumda Haziran’da yani okul kapanır kapanmaz sınav yapılmasının öğrenciye yarar sağlamadığı, hazırlanmasına olanak verilemediğini vurgulamıştık. Sınavların Eylül’e alınması doğru olmuştur. Fakat bu sınavların okullar açılmadan en az bir hafta önce yani (mesleki çalışma döneminde) tamamlanması uygun olacaktır. Okullar açıldıktan, ilk kayıt olan öğrencilerin ve sınıf geçen öğrencilerin sınıfları belirlendikten sonra, sınav yapıp geçen ve kalan öğrenciyi belirlemek doğru değildir. Bu en az iki hafta okullarda ders yapılamaması anlamına gelir. Bu nedenle düzenlemenin;

Öğretim yılı sonu itibariyle sorumlu geçen öğrenciler ile önceki yıllarda sorumluluğu olan öğrencilerin sınavları okulların kapanmasını izleyen hafta içerisinde,

Öğretim yılı sonu itibariyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler ve sorumluluğu olan öğrenciler için okullar açılmadan iki hafta önce yapılacak mesleki çalışma döneminde yapılması uygun olacaktır.

Böylece eğitim öğretim süreci aksamayacak idarenin sınıf planlamalarını daha sağlıklı yapılabilmesine olanak verilmiş olacaktır.

“Öğretim yılı sonu itibariyle sorumlu geçen öğrenciler ile önceki yıllarda sorumluluğu olan öğrencilerin sınavları okulların kapanmasını izleyen hafta içerisinde,” önerimizle o yıl sorumlu geçen öğrencilere bir şans daha verilerek sorumluluklarını kaldırabilmeleri de sağlanacaktır. Buradaki kaygı mesleki çalışmaların yapılamaması noktasında ise bu süreçte bazı günler sınav konulabilir ya da sınavlar öğleden önce tamamlanabilir gibi çözümler yada öğretmenlerin iki aylık izinlerine dokunulmaksızın eğitim öğretim yılının başlaması ve bitişi göz önüne alınarak ayrı bir sınav haftası düzenlenebilir.

05/07/2011 tarihinde Öğrencilerin sınıf geçmeleri üzerine bir değerlendirme başlığıyla ele aldığımız yazıda da sorumlu geçilecek ders sayısının bir nebze daha arttırılmasını önermiş ve 3 olan bu sayının 5 olabileceğine vurgu yapmıştık. Düzenlemede sayının 4 olduğunu görüyoruz.

Sınıf geçme ile ilgili yapılması öngörülen düzenlemeyi ve değerlendirmemizi bundan sonraki yazımızda ele alacağız.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri