MEB Öğretmen Açığına "Masrafsız" Çözüm

MEB Öğretmen Açığına Masrafsız Çözüm Olarak 31.08.2012 Yönetmelik Değişikliği Mağduru Kamu Çalışanlarının Kadrolarının Öğretmen Olarak MEB’e Aktarılmalıdır

MEB Öğretmen Açığına Masrafsız Çözüm Olarak 31.08.2012 Yönetmelik Değişikliği Mağduru Kamu Çalışanlarının Kadrolarının Öğretmen Olarak MEB’e Aktarılmalıdır 

Devletin MEB’e Masrafsızca Geçireceği Elindeki Hazır Gücü Gerçekte Öğretmen Olan Kamu Görevlileridir!.. Verimsiz 90.000 Ücretli Öğretmenliğe Son Verilmelidir!..
 
Kontenjan azlığı-dengesiz branş dağılımı nedeniyle yüksek öğretmenlik puanlarına rağmen yıllarca atanmayıp koşullar gereği yaşamını sürdürmek için öğretmenlik dışı kamuda yine yüksek KPSS puanlarıyla memurluk kazanmak zorunda bırakılan ve orada unutulan öğretmenlerin kurumlar-arası ve kurum-içi öğretmenliğe geçememe mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir.
 
31.08.2012 MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ndeki değişiklik mağduriyetin giderilmesinden sonraki süreçtekileri kapsamalıdır!..
 
İlginçtir ki bu kişileri kendi aralarında bile sıralamayı unutan ve bu kamu çalışanlarına çıkar yol olarak sadece “yeniden KPSS ile İlk Atama” haksız rekabeti yöntemini bırakan MEB’in şu uygulamalarına ve mevcut güncel mevzuata dikkat çekelim:
 
1) 2015/13 sayılı Genelgede " c) Sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda" denilmekte ve yürürlüktedir. Sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapılacak atamalar kapalı değildir.
 
2) "28 Şubat mağduru" olarak adlandırılan kişiler, sadece bir dilekçeyle KPSSsiz olarak MEB öğretmen kadrolarına alınmıştır!..
 
3) Memur olmayan özel dershane öğretmenlerinin, şu ana kadar yönetmeliklerde yer almamış ve hala da olmayan bir atama yöntemiyle devlet öğretmeni kadrolarına KPSSsiz atanması süreci Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen zorlanmaktadır!.. Zira Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen dershanelerden MEBe geçirilen şu an MEB devlet okullarında öğretmenlik yapanlar olduğuna dair farklı yerlerden duyumların alınma sıklığı artmış durumdadır!..
 
4) Engelli öğretmen adaylarından ise sadece EKPSS puanı istenerek kontenjan ayırma uygulaması da sürmektedir!..
 
5) KPSSsiz milli sporcuların MEB'e öğretmen olarak alımı sürmektedir!..
 
6) KPSS ile atanmadıkları halde üniversitelerin araştırma-öğretim görevlileri ve okutman kadrolarından MEB öğretmen kadrolarına kurumlar arası geçiş yapılmaktadır!..
 
3 yılı aşkın süredir devam eden, maddi-manevi mağduriyete uğratılan kamu çalışanları aslında düz memur, vhki, bilgisayar işletmeni, şef, gümrük memuru, muhafaza memuru, ambar memuru, gişe memuru, adliye çalışanı, infaz koruma memuru, kaloriferci, hizmetli,...vs. değil; kazanılmış kurumlar arası geçiş hakları olması gereken ancak bu geçiş hakları yönetmelik değişikliğiyle ellerinden alınmış öğretmenlerdir.
 
Yaşamlarını biraz olsun güvenceye alabilmek için KPSS ile kazanmak zorunda bırakıldıkları genel idare hizmet sınıfı, yardımcı hizmetler sınıfı,...vs memuriyet-kamu görevlisi kadroları çalışma yaşamında olması gereken yerleri değildir. Görevli olmaları gereken yerleri; sınıflarda, okullarda, kara tahta, akıllı tahta başlarında çalışacakları yapmak istedikleri gönüllerindeki gerçek mesleğin ait olduğu MEB'in devlet okullarındaki eğitim hizmetleri sınıfındaki öğretmen kadrolarıdır!..
 
ÖSS+ÖYS+LES(ALES)+KPSS+...vs  sınavlarından başarıyla çıkmış, Lisans - TezsizYüksekLisans - Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla bitirmiş, devlet okullarına ataması yapılmamış ama öğretmenlik yapma hakkı bulunan bu kamu çalışanları içinde memuriyet öncesi MEB'e bağlı Özel Öğretim Kurumlarında Temel-Hazırlayıcı-Uygulamalı Eğitim-Sınavlarını başarıyla geçip Öğretmenlikte Adaylığı kaldırılmış ve yine memuriyette Temel-Hazırlayıcı-Uygulamalı Eğitim-Sınavlarının ardından ASİL MEMUR olmuşlar da vardır!..
 
Öğretmenlik yapma hakları bulunan bu kişilere tek yol olarak teorikte ilk atama yöntemi bırakılmıştır. Ancak öğretmenliğe geçirilmeyen bu kişileri KPSS ile yerleştirmede sanki kamu personeli kadrolarını kazananlar onlar değilmiş gibi Kamu Personeli Seçme Sınavları'na yeniden sokup MEB devlet öğretmenliğine geçişlerini sadece genelin içinde yok denecek kadar az ilk atama olasılığına bırakmak yanlıştır, zaten haksız rekabet olduğu da çok açıktır!.. Çünkü öğretmenliğe ataması yapılmamış aktif kamu çalışanları ile henüz memur olmamış İlk Atamaya tabi kesimler farklı kulvardadır!..
 
Asıl Mesleği Öğretmenlik Olan Kamu Çalışanlarına Kurumlararası Geçiş Yolunu Tıkayıp; Onları Memur Olmayan Yeni Mezun İlk Atamacılarla Yeniden KPSS'de Yarıştırmak Haksızlıktır!..
 
Öğretmenlik yapma hakkı bulunan bu kamu çalışanlarının tüm gün süren bir kamu hizmeti görevleri ile düzenlemeleri gereken bir aile yaşamları olduğu da unutulmamalıdır!..
 
Çoğunluğu evli-çocuklu bu kişileri 40 yaşlarına yaklaşırken KPSS sanki bir yeterlilik sınavıymış gibi her branşta da olmayan ÖABT' ye sokup 20li yaşlardaki yeni mezunlarla genelin içinde yarıştırmaya çalışmak adil değildir!..
 
MEB, öğretmen açığını maliyeti yüksek ve genelde verimsiz 90000 civarında ücretli öğretmenle gidermeye çalışırken, devletin zaten maaş ödediği bu kişilerin devlet dairelerinden devlet okullarına kanuni hakları olan kurumlar arası geçişini kendi aralarında sıralamaktan çekinmeden maliyetsizce acilen kendi bünyesine katmayı bilmelidir!..
 
Öğretmenlik yapma hakkı bulunan kamu çalışanlarının devletteki memur kadrolarının MEB'in devlet okullarındaki öğretmenlik kadrolarına aktarılması adaleti bozmadan, yalnızca kendi aralarında belli ölçütlere göre uygun bir sıralamayla olabilir.
 
Örneğin "kurumlar arası ve kurum içi" geçiş sıralamasında aşağıdakilerden herhangi birisi ölçüt olarak uygulanırsa hakkaniyet duygusu zedelenmeyecektir.
 
1)Memuriyet öncesi MEB Özel Öğretim Kurumları'nda geçen SSKlı Öğretmenlik veya Öğreticilik süreleri ile Memuriyet süresi toplamı
 
2)Emekliliğe esas toplam hizmet süresi
 
3)Mezuniyet tarihi önceliği
 
4)Aslında İlk atamacılar için gerekli olan KamuPersoneliSeçmeSınavı ısrarından vazgeçilmeyecekse de sadece kendi aralarında ilgili puan türlerinde üstünlük sıralaması

Bu kişilerin kadrolarının MEB'e öğretmen olarak kaydırma işi asla ilk atamacılar ile karşı karşıya getirilip haksız rekabet içinde, eşit olmayan koşullarda yarıştırılmadan ya eskisi gibi %3'lük kontenjanla ya da 4000 civarı toplu bir kadro kaydırmasıyla gerekirse mevcut çalıştıkları illerde anayasal aile birliğinin korunması adına zorunlu hizmetten muaf tutularak yapılmalı 2012'den beri süren mağduriyet artık giderilmeli, Türk Milli Eğitimi sisteminin bir neferi olarak çoktan hak ettikleri asıl mesleklerine kavuşturularak gönülleri alınmalıdır...

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri