MEB Müsteşar Yardımcısından Önemli Açıklamalar

MEB Müsteşar Yardımcısından Önemli Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, 'şu yapılsın ya da yapılmasın' şeklinde bir talimatları bulunmadığını belirterek, "Kanun ve yönetmelikte öngörülen tüm faaliyetler gerçekleştirilecek." dedi.
Salih Çelik, eğitim muhabirlerine 19 Mayıs kutlamaları ile ilgili yayınlanan genelge hakkında bilgi verdi. 19 Mayıs'ın daha coşkulu kutlanmasını arzu ettiklerini söyleyen Çelik, kanun ve yönetmelikte öngörülmeyen ancak gelenek haline gelmiş fon çalışmalarına değindi.
Öğrencilerin bu çalışmalara isteyerek katılmadığına dikkat çeken Çelik, "Bu günkü şartlarda öğrencilerimizin o fonlarla gösterdikleri veciz sözler yada görüntüleri daha teknolojik araçlar kullanarak, daha az maliyet ile daha az insanın eğitimden uzak kalmasını da sağlayarak uygulanabilir." ifadelerini kullandı.
Ulusal günlerin nasıl kutlanacağı ile ilgili 2479 sayılı bir kanun bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Bu kanuna bağlı olarak 1 Ekim 1981 tarihinde yayınlanan yönetmelik var. Bu yönetmelikte de detaylı, her türlü ulusal kutlama günlerindeki faaliyetlerin tanımı var. Biz söz konusu genelgeden önce, 11 Ocak 2012 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin başkanlığında Başbakanlık başta olmak üzere, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin başkanlığında ülkemizde kutlamakta olduğumuz ulusal kutlama bayramlarımız ile ilgili bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda kanun ve yönetmelik değişikliği gündeme gelmemiştir." diye konuştu.
Kutlamaların daha coşkulu geçmesi ve günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamaların gerçekleştirilmesi için bir çalışma başlatıldığını söyleyen Çelik, şöyle devam etti:
"Bu çalışma tamamlanıncaya kadar mevcut yasa ve yönetmelikteki uygulamaların devamının sağlanmasını hatırlatan bir genelge çıkartıldı. Bu genelgede özellikle vurguladığımız mevcut yasalarda kanun ve yönetmelikteki öngörülen faaliyetlerin, aynen uygulanması; kanun ve yönetmelikler dışında geleneksel olarak ya da sonradan farklı uygulamalarla ilave edilmiş etkinliklerin yapılmasının doğru olmayacağını yada yapılmaması için uyarı mahiyetinde bir genelgedir."

"GENÇLERİN KENDİ BAYRAMLARINI COŞKULU BİR ŞEKİLDE KUTLAMASINI ARZU EDİYORUZ"
Gençlerin kendi bayramlarını daha isteyerek ve coşkulu kutlanmasını arzu ettiklerini ifade eden Çelik, ilgili genelgede de kanun ve yönetmelik dışındaki uygulamalara yer verilmemesini hatırlattıklarını aktardı.
"Şunu yapmayacaksınız, şu uygulamaları çıkartacaksınız." diye bir talimatlarının olmadığının altını çizen Çelik, "81 ile hatırlattığımız Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği başkanlığındaki çalışmalar, uygulama yol ve yöntemleri kesinlik kazanana kadar aynen geçmişte olduğu gibi kanun ve yönetmelikte öngörülen tüm faaliyetlerin yerine getirilmesini kendilerine hatırlattık." şeklinde konuştu.
Çelik, kanun ve yönetmelikte öngörülmeyen gelenek ve adet haline gelmiş olan uygulamaların yapılmaması, velilere ekstra yük getirecek taleplerde bulunulmaması için bir duyuru yaptıklarını söyledi. Çelik, "Bunun dışında yeni bir düzenleme, yol ve yöntem tanımlamadık." ifadesini kullandı.
Çelik, yönetmelik ve yasalarda olmadığı halde gelenek haline gelen bu uygulamaların neler olduğunun sorulması üzerine, "Veliye, 19 Mayıs, 23 Nisan gibi bayramlarda sadece bir günlük giyilmek üzere kıyafet aldırılması. Bir defa giyilecek bir şeyin ekonomik olarak hem velilere, hem de çocuklara katacağı bir anlam ya da o günün anlamına destek verecek bir uygulama değil. Bunun yerine, mesela 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşadığı ev ücretsiz herkese açılabilir. İlgili yer ve mekanlar gezdirilebilir. Gençlik Spor Bayramı'nda gençlerin festival havasında, onların coşkusuna velilerin de katıldığı bir ortamın sağlanması. Daha profesyonel, Bulgaristan'dan dünyaya yayılan fon gösterisi yerine günümüzün çağdaş teknolojileri kullanılarak o fon üzerindeki sözlerin lazerle yazılması ya da lazerle görüntülenmesi, gece yapılıp daha hoş bir ortamda tüm vatandaşların katıldığı bir bayram havasına dönüşmesi için alınabilecek tedbirler var diye düşünüyoruz." cevabını verdi.

"ULUSAL BAYRAMLARIN TÜM VATANDAŞLARIN KATILIMIYLA KUTLANMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI"
Bu içerikli bir çalışmanın henüz sonuçlanmadığını vurgulayan Çelik, "Sadece Milli Eğitim Bakanlığı değil, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlama sorumluğu Cumhurbaşkanlığı makamında. Onun adına Dışişleri Bakanlığımız koordine ediyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı, Genelkurmay Başkanlığı'nın sorumluluğunda. Bu tüm ulusal bayramların tüm vatandaşların etkin olarak katılıp, coşkuyu o heyecanı duyacağı düzenlemeler, çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar bittiğinde tüm kurumların da görüş ve önerileri ile içerik konusunda yeniden yapılanma olacaktır." dedi.
Bir gazetecinin, "Her yıl fonda gördüğümüz o çocukları o zaman bu yıl görmeyeceğiz." şeklindeki sözleri üzerine Çelik, "Görmeyeceksiniz demiyoruz. 'Şunu yapmayacaksınız' diye bir talimatımız olmadı. Tekrar altını çizerek söylüyorum, kanun ve yönetmelikte öngörülen tüm faaliyetler gerçekleştirilecek." şeklinde konuştu.

"FON YAPACAKLARSA, YAPARLAR, 'YAPIN YA DA YAPMAYIN' DİYE KESİN BİR TALİMATIMIZ OLMADI"
Kanunda fonun yapılıp yapılmayacağı konusunda açık bir ibarenin olmadığını aktaran Çelik, şöyle devam etti: "İllerde kutlama komiteleri valilerin başkanlığında ilgili tüm kurumların temsilcileri ile kutlama komiteleri oluyor. O kutlama komitelerine bir ilave yük getirmeyecek düzenlemelerin yapılmasını hatırlatan bir yazıdır. Kutlama heyetlerinin öngöreceği her türlü faaliyet engellenmiş değildir. Yani eğer fon yapacaklarsa yaparlar, biz onlara 'yapmayın' demiyoruz. 'Yapın ya da yapmayın' diye kesin bir talimatımız olmadı."

"ÖĞRENCİLER FON ÇALIŞMALARINA İSTEYEREK KATILMIYOR "
Çelik, başka bir soru üzerine, "Başkentteki kutlamalarda 6 bin 150'ye yakın öğrenci fon gösterisinde yer alıyor. Bu fon gösterisinde yer alan çocuklarımız, 15 Mart'tan itibaren 19 Mayıs'a kadar farklı zamanlarda eğitim öğretimden uzak kalıyor. Bu günkü şartlarda öğrencilerimizin o fonlarla gösterdikleri veciz sözler ya da görüntüleri daha teknolojik araçlar kullanarak, daha az maliyet ile daha az insanın eğitimden uzak kalmasını da sağlayarak uygulanabilir. Türkiye genelinde 200 binin üzerinde öğrencinin fon çalışmalarında görev almasının çok anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Bunların yerini alabilecek yeni uygulamaların olabileceğini düşünüyoruz. O konuda da çalışıyoruz." diye konuştu.
Bir çok öğrencinin bu çalışmalarda isteyerek görev almadığını belirten Çelik, "Şu anda burada görev alan 6 bin 154 öğrencinin zannediyorum yüzde 90'ına yakını okulda bulunmayı tercih edecektir." ifadesini kullandı.

Memurlar.biz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri