MEB İl-İlçe Emri Uygulaması Yapılacak Mı? Eğitim-Bir-Sen'den Açıklama...

Eğitim-Bir-Sen: İl ve ilçe emri uygulaması yeniden hayata geçirilmeli, ikametgâhın bulunduğu ilçe tercihe açılmalıdır

Eğitim-Bir-Sen olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, mazeretlerine dayalı olarak yer değişikliği başvurusunda bulunmasına rağmen yer değişikliği gerçekleştiremeyen öğretmenlerin mazeretlerinin bulunduğu il veya ilçe emrine atamalarının yapılması konusunda gereken düzenlemenin gerçekleştirilmesi talebinde bulunduk.

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yaz tatili öğretmenlerin aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlanmıştır. Duyuruda, aile birliği mazeretine bağlı olarak iller arası ataması gerçekleşmeyenlerin Bakanlıkça belirlenecek bir ilde aile birliğinin sağlanabilmesi amacıyla çalışma yapılacağı ifade edilmiştir. Bu durum, öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanamayacağının, aile birliğine dayalı yer değişikliği taleplerinin bütünüyle karşılanamayacağının kabulü niteliğindedir.

Bakanlık personel politikasının en büyük sorun alanı, yer değişikliği taleplerinin adil, eşit, hukuka ve hakkaniyete uygun sonuçlar üretecek şekilde karşılanamamasıdır. Bu kapsamda il/ilçe emri uygulaması hayata geçirilmeli, bu mümkün değilse ihtiyaç oluşması hâlinde mazeret ve coğrafi mesafe de dikkate alınarak il içinde yer değişikliği işlemlerinin valiliklerce gerçekleştirilmesi konusunda yetki devri düşünülmelidir.

Nitekim bu amaçla daha önceki tarihlerde mazeret nedeniyle yer değişikliği talepleri karşılanamayanlar yönünden Bakanlıkça il ya da ilçe emri uygulanmak suretiyle doğacak mağduriyetlerin önüne geçilmişti.

Öte yandan, Kılavuz’da büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenlerin, aile birliği mazereti kapsamında eşlerinin görev yaptıkları ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecekleri ifade edilmiştir. Ancak geçen yıllarda mazerete dayalı yer değişikliği kılavuzlarında, büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenlerin, eşlerinin görev yaptıkları ilçe ile adres kayıt sistemine kayıtlı ikametgâhının bulunduğu ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecekleri ifade edilmişti.

Hiçbir makul sebep ve gerekçe ortaya konulmaksızın büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenlerin, eşlerinin ikametgâhının bulunduğu ilçedeki eğitim kurumlarını tercih etme imkânının ellerinden alınmasının kabulü mümkün değildir.

Millî Eğitim Bakanlığı, mazeretlerine dayalı yer değişikliği gerçekleştiremeyen öğretmenlerin mazeretlerinin bulunduğu il veya ilçe emrine atamalarının yapılması; büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenlerin, eşlerinin görev yaptıkları ilçe ve ikametgâhının bulunduğu ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebilmeleri konusunda gereken düzenlemeleri bir an önce yapmalı, şimdiden bu yönde adım atmalıdır.

İlgili yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri