MASA BAŞINDA ÇALIŞANLAR DİKKAT

Hareketsiz bir yaşam ve sürekli masa başında oturarak çalışmak bel çevresinde kalınlaşmaya ve dolayısıyla kilonun artmasına neden olur.

Ofis ortamı hem hareketsiz kalıp hem de iş stresiyle gün içinde gereksiz atıştırmaların yapılabileceği bir ortamdır. Eğer sizde öğünler dışında ofiste sıkıntı ve stresten bir şeyler atıştırma krizlerine giriyorsanız kilo alabilirsiniz demektir.

Gününüzün nasıl geçtiğini bir düşünün… Sabahları servis, araba veya herhangi bir toplu taşıma ile işe gidiyorsanız, sonrasında bütün gün oturarak çalışıyorsanız, yemeğe çıkmak için masadan kalkıyorsanız ne kadar hareketsiz bir gün geçiriyorsunuz . Böyle giden bir çalışma hayatıyla kilo almanız kaçınılmaz.

Eğer spor yapacak vaktiniz yoksa işyerinizde hareketli olmaya çalışın. Mesela telefon konuşmalarını yürüyerek yapın, asansörü kullanmayıp merdivenleri kullanmaya çalışın. Masa başında ve sandalyenizde yapılan egzersiz hareketlerini öğrenin. Yemek sonrasında yürüyebileceğiniz yer varsa 20-25 dakikalık yürüyüşler yapın. İşe gidiş gelişlerinizde otobüs veya servisten biraz erken inip yürüyebilirsiniz. Bunları yapmak bile hiç hareket etmemekten iyidir.


Adımsayarla 10 bin adım



Belki duymuşsunuzdur bütün dünyada hareketli olmak adına ve kilo vermek için günde 10 bin adımı tamamlayın diyerek adımsayarlar çıkmıştı. Sizde adımsayar alıp günde kaç adım atıyorsunuz takip edebilirsiniz. Hem eğlenceli hem de kendi kendinize motive edecek bir yöntem.



Sağlıklı Yiyecekler Atıştırın



Ara öğünler ve kan şekerinin düzenli gitmesini sağlamanın çok önemli olduğunu daha önceden de bahsetmiştim. Çalışma ortamında da uzun süre aç kalmamaya dikkat edin ve sağlıklı ara öğünler yapın. Meyve, düşük kalorili bisküvi, tost, sandviç, leblebi vb. yiyecekler hem açlığınızı bastırır hem de abur cubur yemenizi önler.



Çay kahve yerine su



Gün boyu çalışma arkadaşlarınız, gelen misafirlerinizle fazla miktarda çay ve kahve içiyor olabilirsiniz. Masanızda bir sürahi su bulundurun ve bitirmeye çalışın, çünkü her gün en az 2 lt su içmeniz gerekiyor. Susuz kaldığınızı hissetmeyebilirsiniz bu yüzden susamayı beklemeden su içmeye çalışın. Bol su içmeniz doygunluk hissinizi de arttıracaktır.



Doğum günü pastaları, toplantı kurabiyeleri



Görüştüğüm çoğu kişiden izlediğim kadarıyla işyerinde kesilen doğum günü pastaları ve kutlama partileri de kilo almanız için bir neden. Eğer fazla sayıda çalışanın olduğu bir yerde çalışıyorsanız her hafta bir kişinin doğum günü olabilir ve her hafta yenilen bir dilim pasta ile 3 ayda yaklaşık yarım kilo alırsınız. Doğum günü pastalarını ince bir dilimde tutmak ya da doğum günlerini birleştirmek daha sağlıklı olacaktır.

İşyerlerinde gizli kalori kaynaklarından biri de toplantı sıralarında masada duran kuru pasta, kurabiye gibi yağ ve şeker depolarıdır. Oturduğunuz yerde kalori alırsınız ve stresle ne yediğinizin farkına varmazsınız. Bunun için de iş arkadaşlarınızla ortak bir karar alıp bunları kaldırıp, yerine meyve tabağı veya küçük kepekli grisiniler koydurabilirsiniz

Serap Güzel - Radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri