Manisa'nın üzerini dumanlar kapladı

Manisa'da iki yıl önce de yanan belediyeye ait çöplükte, dün gece sıkışan metan gazının patlamasıyla başlayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor

Manisa İtfaiye Müdürü Ali Gül, "Geçen yıl yağmurların erken başlamasıyla yangın olmadı. Bu çöplükteki en büyük yangın ve söndürülmesi üç günü bulabilir" dedi. Yangının Spil Dağı ve yerleşim birimlerine sıçrama tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.Manisa- Turgutlu Karayolu Kırtık Mevkii’ndeki, belediyeye ait, 2 yıl önce de yanan Manisa Çöplüğü’nde, saat 01.00 sıralarında, ilk belirmelere göre sıkışan metan gazının patlamasıyla yangın başladı. Spil Dağı’nın alt kısmında bulunan ve yaklaşık 30 yıl önce kurulan çöplüğün doğu yakasında çıkan yangın kısa sürede tüm çöplüğe yayıldı. Yangını görenler itfaiye ekiplerine bilgi verdi. Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 arazöz ile 10 kişiden oluşan bir yer ekibi, Manisa Belediyesi’ne bağlı 17 itfaiye aracı ve 40 kişilik grup müdahale ediyor. Gece boyu süren yoğun çalışmalarla yangının yayılması durdurulurken, Spil Dağı ve Turgut Özal Mahallesi’nde önlem amaçlı tedbir alındı. Yangın nedeniyle çıkan yoğun duman Manisa semalarını kaplarken, yangın çöplükte devam ediyor.

BU ÇÖPLÜKTEKİ EN BÜYÜK YANGIN

Manisa İtfaiye Müdürü Ali Gül, bu çöplüğün tarihindeki en büyük yangın olduğunu belirterek, "Geçen yıl yağmurların erken başlaması neticesinde yangın çıkmadı. Bugünlerde bir yangın bekleniyordu. Metan gazının patlamasından meydana gelen yangın şu anda Spil Dağı ve Turgut Özal Mahallesi için tehlike oluşturmuyor. Fakat itfaiyenin telefonları sürekli çalıyor. Vatandaş şehrin her yerinden duman geldiği konusunda şikayet ediyor. Yangının iki üç günde tamamen söndürüleceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşlarımız paniklemesin" dedi.


İtfaiye Müdürü Gül, Saruhanlı İlçesi’ne bağlı Develi Köyü’nde kurulması planlanan, kontrollü çöp yakma tesisinin köylülerin dava açması ve mahkemenin de çalışmaları durdurma kararı vermesi üzerine yapılamadığını belirtti. Başka bir bölge aradıklarını, tesisi kurduktan sonra bu tip yangınlarla karşılaşılmayacağını söyledi.

Öte yandan sabah saatlerinde işe gitmek için evlerinden çıkan Manisalılar, yoğun bir duman ve pis kokuyla karşılaştı.

KONTROL ALTINDA 1 HAFTA SÜREBİLİR

Bölgede incelemede bulunan Belediye Başkanı MHP’li Cengiz Ergün, yangının tamamen kontrol altına alındığını söyledi. Başkan Ergün, çöplüğün zaman zaman yanmasının ileride oluşacak daha büyük metan gazı patlamalarının önüne geçeceğini söyledi. Gazın tamamen bitmesine kadar yangının bir hafta boyunca sürebileceğini kaydeden Başkan Ergün, "Yangın itfaiye ve orman ekiplerinin yoğun çabası üzerine tamamen kontrolümüz altına alındı. Yerleşim yerleri ve ormanlık alana sıçramaması sevindirici bir durum. Ekiplerimiz oluşabilecek herhangi bir olumsuzluk nedeniyle çalışmalarını bölgede sürdürüyor. Yangın içten içe bir hafta sürebilir. Metan gazının tamamen bitmesi gerekiyor. Tabi burası Manisa’nın kanayan yarası durumundadır. Bu çöplük yaklaşık 30 yıldır burada bulunuyor. Biz göreve geldiğimizden bu yana sorunun çözümü nedeniyle çöple yatıyor çöple kalkıyoruz" dedi.

DANIŞTAY KARARI BEKLENİYOR

Develi’de kurmayı planladıkları Katı Atık Bertaraf Tesisleri ile ilgili olarak Danıştay’ın kararını beklediklerini belirten Başkan Ergün, "Danıştay’ın kararının ardından Bakanlığın onayıyla Develi’de yapmayı planladığımız yatırımı başlatacağız. Kararın birkaç ay içinde elimize ulaşmasını bekliyoruz. Şuan için yapacağımız bir şey yok. Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Keşke biran önce sonuçlansa da bu bölgede rahatlama sağlasak" diye konuştu.

PROJE 60 MİLYON TL DEĞERİNDE

Develi’de kurulması düşünülen tesisin 60 milyon TL maliyete neden olabileceğini söyleyen Başkan Ergün, "Tabi bu paranın bir kısmı bakanlıktan hibe olarak gelecek. Diğer kısmını da İller Bankası’ndan kredi olarak kullanacağız. Bunları konuşmak şuan için erken. Şimdilik Danıştay’dan gelecek kararı bekliyoruz. Tabi olumsuz bir kararı düşünmek bile istemiyorum. Çünkü bu yedi sekiz yıldır yapılan çalışmaların boşa gitmesi anlamına gelir. Yeni bir saha bulmak, ÇED raporlarının baştan hazırlanması bizi en başa döndürür. Umarım böyle bir şey olmaz" dedi.

 Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri