500 lirayı aşan kira gelirlerinin banka kanalıyla ödenmesi zorunluluğu getiren Maliye, benzer uygulamalarla kira vergisi ödeyenlerin sayısını beş yılda 400 bin kişi artırarak 972 bine yükseltti. "Kirada evi olanlar beyanda bulunsun." diyen Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, banka, tapu, belediye ve diğer kayıtlar sayesinde artık kira gelirlerinin gizlenemeyeceğini belirtti.
E-devlet gibi uygulamalar sayesinde vergi mükellefleri hakkında detaylı kayıtlara sahip olan Maliye Bakanlığı, kira geliri olanların peşine düştü. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, kira geliri elde edenlere "Artık bu gelirlerin gizlenmesi mümkün değil." dedi. Mükellefleri 'zamanında ve doğru beyan' için uyaran Kilci, herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamak için 25 Mart'a kadar beyanname vermelerinin zaruri olduğunu kaydetti. "Mükelleflerimizin bu süre içinde, mutlaka ama mutlaka doğru beyanda bulunmaları gerekmektedir. Aksi halde ceza ve gecikme faiziyle karşı karşıya kalacaklar." uyarısında bulunan Başkan Kilci, bunların kayıtlarına kolaylıkla ulaşabildiklerini belirtti. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, 2010 yılı içinde elde edilen Gayri Menkul Sermaye İratları (GMSİ) için 1-25 Mart tarihleri arasında Gelir Vergisi beyannamesi verilecek. Ay sonuna kadar da verginin ilk taksiti ödenecek. Kira gelirine konu mal ve haklar, 'arazi, bina, maden ve memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl üretim yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, voli mahalleri ve dalyanlar, arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, imtiyaz ve telif hakları ile gemi ve gemi payları' olarak sıralanıyor.
Vakıf gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri de, gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul ediliyor. Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılırken, gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin olduğu yılın hasılatı olarak kabul ediliyor. Gelir İdaresi, emlak kira gelirini saklayanlara çok çabuk ulaşabiliyor. İdare verilerine göre, 2001'de 387 bin 330 olan gayrimenkul sermaye iradı faal mükellef sayısı, 2011 Ocak ayında 971 bin 595'e ulaştı. Böylece kira gelirleri için vergi veren mülk sahiplerinin sayısı, son 10 yılda 2,5 kattan fazla artış gösterdi. Kira vergisi verenlerin sayısı, son 5 yılda 400 bin 367, son 10 yılda ise 584 bin 265 arttı. İstanbul'da 326 bin 34, Ankara'da 136 bin 377, İzmir'de de 80 bin 273 kira geliri mükellefi bulunuyor.
MESKENDE 2 BİN 600 LİRALIK GELİR İSTİSNA
2010 yılı için mesken kira gelirlerinde 2 bin 600 lira istisna uygulanacak. Mesken kira geliri 2 bin 600 liranın altında olan ev sahipleri beyanname vermeyecek. Bu tutarın üzerinde kira geliri elde edilmesi halinde ise önce 2 bin 600 liralık istisna rakamı düşürülecek, geri kalan tutar vergiye tabi tutulacak. İşyeri kira gelirlerindeki istisna ise 22 bin lira olarak uygulanacak. Beyanname verme sınırı da olan 22 bin liranın tespitinde, Gelir Vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile mesken kira gelirinin Gelir Vergisi'nden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacak.
ZAMAN