Mahkeme kararları için kim ne dedi?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 321. duruşmasında karar açıklanadı. Karar sonrası siyasi liderler ve ünlüler kararları böyle yurumladı...

KEMAL KILIÇDAROĞLU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün verilen Ergenekon davası kararlarını değerlendirdi. Yazılıbir açıklama yapan Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı; "Demokrasilerde insanların, siyasi otoriteye bağımlı özel yetkili mahkemelerde değil, bağımsız, hukukun üstünlüğüne inanan normal mahkemelerde yargılanırlar. Bu nedenle özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar; hukuken, siyaseten ve ahlaken meşru kararlar değildir. Bu mahkemelerin verdiği kararlar gayrimeşrudur. 

Bu mahkemeler adalet dağıtmaz. Çünkü bunlar adından da anlaşılacağı üzere "özel yetkili mahkeme"lerdir. Bu mahkemeler siyasal gücün emrinde olan ve onun buyruklarını yerine getiren mahkemelerdir. 'Hukukun üstünlüğü' kavramı bu mahkemeler için geçerli değildir. Bu mahkemelerin temel işlevi 'üstünlerin hukukunu' yani siyasal iktidarın buyruklarını egemen kılmaktır."

EGEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış, Twitter hesabında "Ergenekon diye bir örgütün varlığı ve bu örgütün meşru hükümeti devirmek için darbe planladığı tescillendi. Şimdi savunanları görelim!" diye yazdı.

Eski Bakan ve Başbakan Yardımcısı Bahattin Yücel ise Twitter'da kararı şöyle yorumladı: "Başbuğ silahlı terör örgütü yöneticiliği yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası aldıysa, TSK'nın terör örgütü olduğu tartışması başlar. Balyoz ve Ergenekon mahkumiyetleri, bugünden başlayarak, PKK ve Öcalan'ı da kapsayacak bir genel af tartışmasının yolunu açar."

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: İnşallah önümüzdeki süreçlerde, ülkemizde bu tür davalar hiç gündeme gelmez"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ergenekon Davası'nda verilen kararlar ilgili "Milli irade ile sandığın hak ve hukukuna, demokrasiye kimse planlar yaparak müdahale etmemeli, edememeli, demokrasilerde bu tür davalar esasında olmaz. İnşallah önümüzdeki süreçlerde, ülkemizde bu tür davalar hiç gündeme gelmez" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, partisinin Kırıkkale İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeği çıkışında bir gazetecinin, bugün karara bağlanan Ergenekon davası ile ilgili sorusu üzerine, kararın, mahkeme tarafından verilen ilk karar olduğunu, temyiz süreci ve bir üst mahkeme ve bu mahkemenin sonuçlarını beklemek gerektiğini söyledi.

Hukuk devleti, demokrasi olacaksa, milli iradenin hak ve hukukunun korunduğu yapı olması gerektiğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Milli irade ile sandığın hak ve hukukuna, demokrasiye kimse planlar yaparak müdahale etmemeli, edememeli, demokrasilerde bu tür davalar esasında olmaz. İnşallah önümüzdeki süreçlerde, ülkemizde bu tür davalar hiç gündeme gelmez. Demokrasinin, hukukun yerleştiği bir ülke olmayı da başarırız. Ülkemizin ve milletimizin bu süreçleri de yaşamış olmasından üzüntü duyuyorum. Ne 1950, 1960, 1980 darbesi, ne 28 Şubat darbesi olsaydı, ne de Ayışığı, Sarıkız, balyoz gibi hadiseleri bu millet konuşsaydı. Sandık, milli irade, demokrasi, hukuk bunları konuşsaydık. Ümit ederim ki bu tür süreçler, ülkemizde artık demokrasinin, hukukun yerleşmesine vesile olur."

"Türkiye sağlıkta önümüzdeki dönemde çok daha iyi noktaları yakalayacak"

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin son 2 yıldır dünyada sağlıkta dönüşüm projesiyle örnek gösterilen bir ülke olduğunu, gelecek yıllarda da örnek olma özelliklerini devam ettirmesi gerektiğine inandıklarını bildirdi.

Özellikle şehir hastaneleri, kampüslerin, bütün tıbbi donanımlarıyla, teknolojik alt yapısıyla, araştırma, geliştirme alanlarıyla hem sağlığın bilimsel gelişmesine katkı sağlayacağını, hem de sağlık hizmetlerinin alımında vatandaşlara çok daha modern, çağdaş hizmetler sunacağını anlatan Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye sağlıkta önümüzdeki dönemde çok daha iyi noktaları yakalayacak. Biz bu şekilde yaklaşık 45-50 bin civarında hasta yatağımızı da nitelikli hasta yatağı şekline dönüştürmüş olacağız. Koğuş sistemi daha modern, teknolojik alt yapısı olan, depreme dayanıklı, çevre duyarlılığı olan hastaneler şekline dönüşüyor. O şehre katma değer de katacak, hastanelerimiz olacak. Ben önümüzdeki süreçte sağlık sektöründeki, sağlık alanındaki dinameklerimizin dünyanın örnek aldığı bir süreci güçlendirerek devam ettireceğine inanıyorum."

 

DEVLET BAHÇELİ

Bahçeli'nin açıklaması şöyle: " İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Darbe Davası'yla ilgili karar bugün itibariyle açıklanmıştır. Böylelikle 12 Haziran 2007 tarihinde başlayan söz konusu dava süreci ciddi sayılabilecek bir rötar, uzun ve sancılı bir seyirden sonra sonuca ulaşmıştır. Ergenekon Davası'nda 66'sı tutuklu olmak üzere 275 sanık yargılanmıştır. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezalar hiç şüphesiz milli vicdanları kanatmış, adalet ve hukuk ilkeleriyle bağdaşmamıştır. Elbette hukuka saygı ve bağlılık herkes için, özellikle de hukuk insanları için esas olmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi hukukun üstünlüğüne her zaman riayet göstermiş ve bu tavrından da hiçbir şart altında ödün vermemiştir. Ancak İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin yağmur gibi yağdırdığı cezaları sırf hukuka saygı adına hoş görmek, makul bulmak ve adaletle ilişkilendirmek nafile çaba olmanın ötesinde ahlaken de doğru sayılamayacaktır. Nitekim adalet bugün bir kez daha hançerlenmiş, tarafgir, sübjektif, önyargılı bakış bir kez daha kazanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri açıklanan mahkeme kararlarıyla çok tehlikeli şekilde hırpalanmış, suçlanmış, aşağılanmış ve daha da kötüsü saygınlığıyla oynanmıştır.

SÜLEYMAN DEMİREL

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ergenekon davası kararlarıyla ilgili, "Hakkın hakim olması, adaletin hakim olması Türkiye'nin şerefidir. Önümüzdeki zaman içinde bu çok konuşulacak" dedi.

HALUK KOÇ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, Ergenekon Davası kararlarıyla ilgili "Sonuçlar hukuk kararları değil, ağırlı olarak siyasi kararlardır. Siyasi yönlendirme ve telkinlerle alınmış kararlardır" dedi.

OKTAY VURAL

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ergenekon davası ile ilgili, "Bizim aradığımız nedir? Yargının siyasallaşmadan hak ve hakikati, gerçeği bulması, adaletin tecelli etmesidir. Bu süreç içinde bu kararları milletin de vicdanına sığmalı, adaletin de vicdanına sığmalı." dedi.

SERMİYAN MİDYAT

Darbe yapacağından şüphe edilen değil; darbeyi bizzat yapan ve gençleri asan Kenan Evren kaç yıl hapis yedi? Yemedi mi? Yemezler! 

AYLİN KOTİL

Bunun neden yapıldığı ile ilgili sanırım hepimizin aklına aynı şey geliyor... kararlara sevinenlere birgün aynı adalet uygulanır.

haber7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri