Madencilerden zoraki rekor

Şili'nin Copiapo kentinde 30 gün önce meydana gelen maden kazasının ardından, yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.

Madenciler Salı günü Şili -Ukrayna futbol milli takımlarının dostluk maçını aşağıya uzatılacak bir fiber optik kablo sayesinde izleyebilecek. Mahsur madenciler kendilerine ulaştırılan bir ekran ve video oynatıcısı sayesinde Şili birinci futbol liginde oynayan Cobresal takımının Üniversiad Catolica'yı 3-1 yendiği karşılaşmayı da sonradan izleyebildiler. Bu arada Yetkililer, madencilerin toprak altında en uzun süre yaşama rekoru kırdığı bildirildi. Bu rekor daha önce 2009'da su basan bir madende 25 gün kömür parçaları yiyerek hayatta kalan Çinli madencilere aitti. Madencileri kurtarmak için tünelin kazılmasına da devam ediliyor. Kurtarma ekibinin şefi Andre Sougarret, tünelin 41 metrelik derinliğe ulaştığını bildirdi. Daha önce B planı olarak basına duyurulan ikinci kurtarma tünelinin kazılmasına ise pazar günü başlanacak. Ana tüneli açma çalışmalarında bir yıkılma veya gecikme yaşanması durumunda, işçilere erzak gönderilen 3 tünelden birinin genişletilmesi yoluyla açılacak 2. tünel kullanılacak

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA
Daha önce minik bir el kamerasıyla çektikleri videoları dışarı gönderen ve aileleri ile mektup veya telefon aracılığıyla iletişim kurabilen madenciler, yakında görüntülü telefon konuşması yapmaya başlayacak. Minik tünellerden gönderilecek fiberoptik kablolar aracılığıyla kurulacak sistemin haftalardır yerin altında olan işçilere büyük moral vermesi bekleniyor. Ayrıca madencilerin son günlerde ailelerine gönderdikleri yazılı mesajlarda fıkra ve şakalara yer verdikleri bildirildi.

PAPA'DAN TESPİH
Şili Sağlık Bakanı Jamie Manalich, "Mide problemleri gönderdiğimiz ilaçlar sayesinde çözüldü. Şimdi de bazı işçilerin diş ağrısı çektiğini öğrendik. Kendilerine gerekli ilaçlar en kısa zamanda ulaştırılacak" dedi. Şilili Kardinal Francisco Javier Errazuriz ise Papa 16'ncı Benedict tarafından kutsanmış tespihleri madencilere gönderdi.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri