Maden ocağında patlama

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi. Gelen son bilgilere göre 30 işçiye ulaşılamıyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, ''Maden ocağının eksi 540 kodunda müteahhit firmanın 30 işçisinin çalıştığını öğrendik'' dedi.

Vali Ata yaptığı açıklamada, eksi 540 kodunda müteahhit firma yetkililerinin kendisine ilk verdikleri bilgide 20-25 kişinin çalıştığının söylendiğini, ancak son yaptıkları görüşmede bu rakamın 30 olduğunun belirtildiğini söyledi.

TTK kurtarma ekiplerinin işçilere ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Ata, şöyle konuştu:

''Olay yerine Karadon Müessese Müdürlüğüne ait kuyulardan girmeye çalışıyorlar. Bir taraftan Gelik bölgesindeki kuyulardan da oraya irtibat varmış, oradan da ulaşmaya çalışıyorlar. Aşağıya inen ekiplerden hiçbir haber gelmedi. Çünkü, patlama sırasında haberleşme sistemi hasar gördü. Telefonla irtibatlaşma imkanı yok. Ekipler, bir taraftan da kablo çekiyorlar.''

Ata, ocakta yangın olup olmadığına yönelik soruyu, şöyle yanıtladı:

''Yangın olup olmadığı konusunda net bilgim yok. Arkadaşlar da bu konuda net bilgi vermediler. Ama bir duman çıktığına göre patlama sırasında yangın da çıkmış olabilir. Olayın neden kaynaklandığına yönelik bilgimiz yok. Ekipler gerekli incelemeyi yaptıktan sonra net bir şey söyleyebiliriz. Ekiplerin ne zaman ulaşabileceğine yönelik süre vermem mümkün değil. Eğer hasar meydana gelmediyse kısa sürede ulaşırlar. O bölgedeki işçilerin bir kısmı galeri açıyorlar, bir kısmı da betonlama yapıyorlar. Galeri çalışmaları sırasında dinamitin de kullanıldığı biliniyor. Ama bugün dinamit atılıp atılmadığını bilmiyoruz.''

Bu arada, patlamadan etkilendikleri bildirilen 11 işçinin Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırıldığı bildirildi.

İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Zonguldak Valisi Erdal Ata, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamada ulaşılmaya çalışılan işçilerin 30 kişi olduğunu, firma tarafından işçilerin isim listesinin kendilerine verildiğini bildirdi.

Vali Ata yaptığı açıklamada, maden ocağında taşeron olarak iş yapan firmanın ocakta ulaşılmaya çalışılan işçi sayısının 32 değil 30 olduğunu bildirdiğini söyledi.

Vali Ata'ya firma tarafından verilen işçilerin isim listesi ise şöyle:

Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi.

Bu arada, patlamada hafif yaralanan 11 kişinin isimleri de şöyle:

Hayri Çınar, Uğur Sayın, Ceyhan Girgin, Tuncay Kahveci, İlhan Toprak, Kemal Aydın, Halil Çamlı, Yüksel Yirmibeşcik, Şuayip Akdögel, Ekrem Güneş ve Hakan Somun.

''PATLAMANIN ŞİDDETİYLE OCAKTA SIK SIK GÖÇÜKLER OLUŞMUŞ''

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ''Patlamanın şiddetiyle ocakta sık sık göçükler oluşmuş'' dedi.

İşçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edildiğini ifade eden Muslu, şöyle konuştu:

''Patlamanın sebebi henüz bilinmiyor, orada çalışanların durumundan da sağlıklı bilgi almış değiliz. Herkes üzerine düşen görevi yapıyor. Ancak patlamanın şiddetiyle ocakta sık sık göçükler oluşmuş, bu da kurtarma ekiplerinin işini zorlaştırıyor. İnşallah işçilerimiz kurtarılır. Allah'tan ümit kesilmez.''

BÖLGEYE 5 BAKANIN GELECEĞİ BİLDİRİLDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlama nedeniyle bugün bölgeye 5 bakanın geleceği bildirildi.

Zonguldak Valiliğinden yapılan açıklamada, patlamanın olduğu yere Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in geleceği belirtildi.

TÜRKİYE'DE MADEN KAZALARI

Zonguldak'ta, taş kömürü üretiminin başladığı yıl kabul edilen 1848'den bugüne kadar ocaklarda yaşanan kazalarda en fazla can kaybı göçüklerde verildi.

Maden ocaklarında meydana gelebilen göçük ve grizu patlamasının yanı sıra karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalarda, çok sayıda madenci yaşamını yitirebiliyor.

Yaklaşık 4 bini aşkın madencinin hayatını kaybettiği kömür havzasında, ölümlü maden kazaları arasında yerin metrelerce altında yaşanan göçükler ilk sırada yer alıyor.

Saptanabilen en eski ölümlü iş kazası 1875'de Ahmet Ağa adlı kişinin ölümüyle sonuçlanan havzada Genel Maden İşçileri Sendikasının istatistik verilerine göre, 1356 kişi göçük nedeniyle, 783 kişi de yaşanan grizu facialarından dolayı hayatını kaybetti. En fazla 1939'da toplam 55 madencinin ölümüne yol açan göçükler, özellikle 2000'li yıllardan itibaren önemli ölçüde azaldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Kozlu Müessesesi maden ocağında 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasının Türkiye'de en büyük can kaybı yaşanan iş kazası olarak tarihe geçtiği bölgede, nakliyat, patlayıcı madde, makine, elektrik ve malzeme taşınması ve zehirlenme ile boğulma gibi nedenlerle de işçiler yaşamını yitirdi.

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri