Cumhurbaşkanımızın Maarif Vakfı Mütevelli Heyetini kabulü ve onlardan beklentilerini dile getirmesi dikkatleri yeniden Maarif Vakfına çekti.
FETÖ’nün yurt dışı eğitim faaliyetlerinin yerini alacak olan Türkiye Maarif Vakfı kurulmasına ilişkin kanun Meclis tatile girmeden önce yasalaşmıştı. Vakıf, yurt dışında okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açmakla sorumlu.
Böyle önemli bir misyonu üstlenen Maarif Vakfı mütevelli heyetine kimlerin atanacağı merakla bekleniyordu. Yaklaşık bir ay önce MEB Müsteşarı Sayın Yusuf Tekin’in “Büyük bir heyecanla beklediğimiz Türkiye Maarif Vakfı mütevellisine atanan arkadaşlarımız belli oldu.” Mesajı ardından hemen heyette yer alanlara baktım.
O gün isimlere baktığımda 27 yıllık eğitimci olarak isimler bana tanıdık gelmemişti. Cahilliğimi mazur görün. Merak edip. Kim olduklarını internet aracılığıyla araştırmıştım. Doğru ve yeterli ilgiye ulaştım mı bilemem ama bazı heyet üyeleri hakkında o gün bulabildiklerimi ilgilenenlerle paylaşmak istedim.
1.Prof Dr. Birol AKGÜN, 1968 yılında Soma’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini ilçesinde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü (1993) bitirdi. 1994 yılında Milli Eğitim Bakanlığı adına resmi burslu statüde Yüksek Lisans eğitimi için Amerika Birleşik Devletlerine gitti. Burada Case Western Reserve Üniversitesi (Cleveland, Ohio) Siyaset Bilimi bölümünde Yüksek Lisans (1996) ve Doktora derecesini (2000) aldı. Dönüşte Selçuk Üniversitesi, İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümünde göreve başlayan Akgün 2001 yılında Yrd. Doç., 2004 yılında Doçent ve 2009 yılında Prof. oldu. Akgün, 2003 yılında “11 Eylül, Değişen Dünya Dengeleri ve Türkiye” konulu araştırmasıyla “Milliyet Gazetesi 2002 Sosyal Bilimler Birincilik ödülünü” kazandı. Akgün halihazırda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanıdır.
2.Ahmet Emre Bilgili, 1960 yılında Adana’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. 1993 yılında yardımcı doçent, 1996 yılında doçent unvanını aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Aynı yıllarda Van'ın Bahçesaray ilçesinde 3 yıl devam eden Ulusal Bahçesaray Satranç Şöleni’nin organizatörlüğünü yürüttü. Yeni Şafak gazetesindeki köşesinde satranç üzerine yazılar yazdı. 1999 yılında Marmara Üniversitesine atandı. İstanbul Uluslararası Satranç Festivali Organizasyon Kurulu üyesi olan Bilgili, halen Marmara Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü görevlerini yürütüyor.
3.Prof Dr. Aşkın ASAN, 26 Kasım 1965'te Trabzon'da doğdu. Baba adı Yusuf, anne adı Birsen'dir.
Öğretim Üyesi; Riyad Eğitim Fakültesi İslami İlimler Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını, 1992'de ABD Texas Tech Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanında; doktora eğitimini, 1998'de Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde tamamladı.1998 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. 2002-2004 yılları arasında Dubai Ajman University of Science and Technology'de görevlendirildi. 2004'de bilgisayar ve öğrenim teknolojileri alanında doçent oldu. Sultan Qaboos Üniversitesi Öğretim Teknolojileri Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Dekan Yardımcılığı ve Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Araştırma projeleri yürütücülüğü yaptı. Çoğu uluslararası olmak üzere 30'un üzerinde makalesi yayımlandı.
4.Prof Ayşen Gürcan, 25 Kasım 1963 tarihinde Habibe ve Musa Kazım Gürcan çiftinin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Burdur'da tamamlamasının ardından Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını 1987 ve 1989 yılları arasında Eğitim İletişimi ve Planlaması bölümünde, doktorasını ise 1991 ve 1991 yılları arasında aynı fakültenin Eğitim Teknolojisi Anabilim dalında yaptı. Gürcan, 1990 ve 2005 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak çalıştı. Aile ve nüfus politikaları, Eğitim bilimleri, öğrenme-öğretme, eğitim-iletişimi, tekno-psikoloji ve aile eğitimi alanlarında ulusal ve uluslararası yayınları bulunmaktadır. 2006 ve 2011 yılları arasında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Baş döneminde Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü olarak görev aldı. 2011–2013 yılları arasında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bakan müşavirliği görevinde bulundu. Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde öğretim üyeliği yaptı.
5. Selim Cerrah, 1970 yılında Rize'de doğdu. İyidere ilçesi Büyükçiftlik Köyü'nde ilkokul mezuniyetinin ardından Kalkandere Yolbaşı Köyü'nde hafızlık eğitimini tamamladı. Rize İmam Hatip Lisesi'nden 1990 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi 1996 yılında mezun oldu.1996-1998 yılları arasında TBMM'de Rize milletvekili Şevki Yılmaz'ın Danışmanı olarak görev yaptı.Ankara farklı medya kuruluşlarında çalıştı. 1994-2013 yılları arasında Hedef, Arifan Radyo'da program sunuculuğu yaptı.
Ankara'da yaşayan Selim Cerrah, evlidir.
Siyasi Çalışmaları
Refah Partisi
1987 seçimleri ile birlikte aktif siyasete girdi. Refah Partisi Rize il teşkilatında farklı kademelerde görev aldı. RP kapatılana kadar Seçim Koordinasyon Merkezlerinde görev yaptı.
Adalet ve Kalkınma Partisi
2000 yılından itibaren yenilikçi hareketin içinde yer aldı.Kuruluşundan itibaren siyasi çalışmalarına Adalet ve Kalkınma Partisi'nde devam etti.2007'den itibaren Adalet ve Kalkınma Partisi Seçim Koordinasyon Merkezlerinde görev yaptı.2009'da Keçiören'den Ankara İl Genel Meclisi üyeliğine seçildi.Ankara İl genel Meclisi'nde 2009-2014 arasında Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu.2009-2010 yılları arasında Ak Parti Gençlik Kolları eğitim faaliyetleri kapsamında il il seminerler verdi.2010-2011 yılları arasında Ak parti Siyaset Akademisi'nde siyaset ve ahlak konulu seminerler verdi.2012'de Ak parti Ankara il yönetim kurulu üyesi oldu.Sırasıyla Halkla İlişkiler ve Yerel Yönetimlerden Başkanlığı görevlerinde bulundu.7 Haziran 2015'te gerçekleştirilecek genel seçimlerinde milletvekilliği aday adaylığı başvurusu nedeniyle 21 Aralık 2014'te yapılan kongrede yeni teşekkül eden Ak parti il yönetiminde görev almadı. 2013 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte Cihannüma İşbirliği ve Dayanışma Derneği'ni kurdu.Halen Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.
6.Osman Nuri Kabaktepe, Saadet Partisi Gençlik Kolları Eski Genel Başkanı. İlim yayama Cemiyeti denetim kurulu üyesi.
7. Cahit Bağcı, 25 Haziran 1964, Osmancık, Çorum doğumlu Türk siyasetçi.
ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunudur. Yüksek lisansını ODTÜ Sosyoloji Bölümünde, doktorasını İngiltere'deManchester Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 1988 yılında Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Planlama Başkanlığında çalışmaya başladı. 1993 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu. İngiltere'de Manchester Üniversitesi Türk Öğrenci Derneğini kurdu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde yardımcı doçent ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı. Van İli Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu Üyesi ve Raportörlüğü görevinde bulundu. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezinde koordinatörlük ve Müsteşarlık müşavirliği görevini yürütmüştür. TBMM XXIII., XXIV.ve XXV. Dönem Çorum Milletvekilidir. TBMM XXIV. Dönem Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Üyesidir. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Gördüğüm kadarıyla okulculuk konusunda tecrübeli bir ekibin vakfa yol göstermesi yararlı olur. Vakfımıza başardılar diliyoruz.
Doğan CEYLAN