Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, barajı geçemeyenlerin oranının yüzde 15'ten yüzde 51'e çıkmasının sadece vakıf değil, devlet üniversiteleri için de problem oluşturacağına dikkat çekti. Bu sebeple bir çözüm bulunması amacıyla taleplerini Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini söyledi. Sarıcaoğlu, "Bu öğrenciler zaten Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) barajı geçmişler. Bir de LYS'de barajı geçmelerine gerek yok." dedi. Talepleri dinleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuyu görüşmek üzere Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir ile bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Gül'e iletilen talepler arasında kısa vadeli çözümlerden ziyade eğitimde uzun vadeli değişiklikler yer alıyor. Bunların arasında ortaöğretimdeki eğitim sisteminin düzeltilmesi, baraj puanının sorgulanması, kontenjan ve üniversite oranlarının belirlenmesi, dershanelerin eğitime etkisi gibi konular bulunuyor.
Baraj problemi için teklif edilen önerilerden bir tanesi de her üniversitenin kriterlerini kendisinin belirlemesi. Buna göre ücretli okumak isteyenlere sınav yapılacak ancak her üniversite öğrenci alımında kendi kriterini kendi belirleyecek. Örneğin öğrenci barajı geçse de üniversite her bir fakültesi için belirli bir kota koyduğundan, başka üniversite ve bölümü tercih etmek zorunda kalacak.
Haberin devamı için tıklayınız.
Zaman