LYS'de 189 bin 'sıfırcı' öğrenci/ Video

LYS'de 189 bin 'sıfırcı' öğrenci/ Video

Bu yıl LYS'ye giren 1 milyon 938 bin 165 adaydan 189 bin 410'u bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puanla "sıfır" çekti. Danıştay kararı sonuçların açıklanmasını 1 gün geciktirdi

Danıştay'ın, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanları hesaplanmasıyla ilgili şok kararının ardından dün ÖSYM, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'na göre sınav sonuçlarını açıkladı. Puanlar değişti ama şampiyon değişmedi. YGS birincisi Abdullah Coşkun LYS'nin de şampiyonu oldu. ÖSYM verilerine göre, sınavların tümüne 2 milyon 29 bin 200 aday başvururken 1 milyon 938 bin 165 aday sınava girdi. Sınava girmeyen aday sayısı 91 bin 35 olarak belirlendi. 1 milyon 938 bin adayın sınavı geçerli sayılırken, 165 adayın ise sınavı geçersiz sayıldı. 189 bin 410 aday bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puanla "sıfır" çekti. Geçen yıl sınava giren yaklaşık 1 milyon adaydan 112 bini herhangi bir puan türünde sıfır almıştı. Sonuçlara göre, üniversiteye giriş sınavlarının birinci basamağı olan YGS'de tüm puan türlerinde 500 tam puanla birinci olan Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden Abdullah Coşkun, LYS'de de MF-1 ve MF-4 puan türlerinde birinci oldu. Niğde Fen Lisesi'nden Tamer Taşkıran da, MF-2 ve MF-3 puan türlerinde birinci oldu. TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi'nden Fatih Mehmet Adanır birinci olurken, TS-1 ve TS-2 puan türlerinde İstanbul Galatasaray Lisesi'nden İhsan Can Argon ilk sırada yer aldı. Dil-1 puan türünde Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi'nden Dilara Aykanat ve İstanbul Lisesi'nden Merve Özperk birinciliği paylaştılar. Dil-2 puan türünde Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi'nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi'nden Gökçe Sarar birinci oldular. Dil-3 puan türünde ise Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Mehmet Fatih Çamlı, Galatasaray Lisesi'nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi'nden Gökçe Sarar birinci oldular. MF puanına göre en başarılı iller sıralamasında Kilis birinci olurken, Bartın ikinci ve Karabük üçüncü oldu. TM puanına göre ilk üçte Kilis, Bartın ve Sinop, TS puanına göre ise Bartın, Eskişehir, Sinop yer aldı. MF'de Ardahan, TM'de Şırnak ve TS'de Gaziantep en az başarılı iller. En başarılı adaylar son sınıf düzeyindeki adaylar ile bir yükseköğretim programını bitirmiş adaylar oldu. Son sınıf düzeyindeki adayları, lise mezunu veya daha önce yerleşememiş adaylar ve üniversitede okuyanlar ile bir yükseköğretim programını bitirmiş adaylar izledi. Okul türlerine göre başarı sıralamasında en başarılı liseler, devlet fen liseleri oldu. Bu lise türünü özel fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi, askeri lise ve polis lisesi takip etti. Puan ortalamaları düşük liseler arasında ise spor lisesi, akşam lisesi, endüstri meslek lisesi yer aldı.

 


 

KIZLAR DAHA BAŞARILI

MF puan türünde 160 bin 143 erkek, 128 bin 177 kız; TM puan türünde 191 bin 987 erkek, 223 bin 198 kız; TS puan türünde 164 bin 191 erkek, 190 bin 341 kız öğrenci başarılı oldu. Buna göre kız öğrenciler erkek öğrencilere göre sınavlarda daha başarı gösterdi. Danıştay'ın, LYS puanları hesaplanırken, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yerine 2011 yılındaki Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'na (AOBP) göre hesaplanacağı yönündeki kararının, sonuçların açıklanmasında sadece 1 günlük bir gecikmeye yol açtığı öğrenildi.

Abdullah Coşkun

Genetikçi olacak

YGS'de 500 tam puan alarak Türkiye Birincisi olan Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi öğrencisi Abdullah Coşkun LYS sonuçlarına göre MF-1 ve MF-4 türünde de tam puan aldı. Coşkun, "Genetik profesörü olacağım. TIp okumak istiyorum" dedi.

Tamer Taşkıran

MF-2 ve MF-3 puan türleri Türkiye birincisi Niğde Fen Lisesi öğrencisi Tamer Taşkıran, okula başlamadan okuma yazmayı öğrenmiş. Taşkıran "Ailemin desteği ve düzenli çalışmayla başarı geldi" ifadelerini kullandı.

 


 

Mehmet F. Adanır

TM-1, TM-2, TM-3 puan türlerinde birinci olan Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi öğrencisi Mehmet Fatih Adanır, sınava günde 4 saat çalışıp, ortalama 350 soru çözerek hazırlandığını söyledi. Adanır "Hakim olmak istiyorum" dedi.

 


 

İhsan Can Argon

TS-1 ve TS-2 puan türünde birinci olan Galatasaray Lisesi öğrencisi İhsan Can Argon ailesinin İzmir'de olduğunu ve yaklaşık 2,5 yıldır İstanbul'da tek başına yaşadığını belirterek, "Yalnız çalışmak çok daha verimli oluyor" dedi.

Rengim A. Öztürk

DİL-2 ve DİL-3 puan türü birincisi Öztürk başarısının sırrını "Bazı günler çalıştım, bazı günler ise hiç çalışmayıp dinlendim" sözleriyle aktardı. Öztürk Endüstri veya elektrik elektronik mühendisliği istiyor

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri