AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU
Milyonlarca adayın merakla beklediği LYS sonuçları dün açıklandı. Buna göre tüm puan türlerinde 1'er aday 500 tam puan alarak birinci oldu. LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 sınavlarında adayların en başarılı olduğu test coğrafya; en başarısız olduğu testler ise fizik ve geometri oldu. LYS puanlarının lise türlerine göre dağılımına bakıldığında MF ve TM'de en başarılı okul türü yine fen liseleri oldu. Bu yıl kapatılan ve son mezunlarını veren öğretmen liseleri ise her 3 puan türünde de ilk 5'e girerek önemli bir başarı elde etti.
Geçtiğimiz yılın en çok yatırım yapılan lise türü olan imam hatip liselerin ise sıralamada en altlarda yer alması dikkati çekti. ÖSYM, bu yıl da yayımladığı istatistiklerde kaç öğrencinin sınavı kazanamadığını, kaç öğrencinin sıfır çektiğini ve dereceye giren öğrencilerin kimliklerini açıklamadı. Ancak bazı dershaneler ve adaylar, şampiyonluklarını sosyal medyadan ilan etti.
Sonuçlar 6 günde açıklandı
Milyonlarca üniversite adayının merakla beklediği LYS sonuçları 6 günde açıklandı. Sınava ait bazı istatistiki veriler şöyle:
- YGS sonrası, 1 milyon 423 bin 127 aday, herhangi bir LYS'ye girme hakkı kazandı. Bunların 925 bin 81'i LYS'ye girerken, 161'inin sınavı geçersiz sayıldı.
- LYS'de 1'er kişi, tüm puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu.
- ÖSYM, kaç öğrencinin sınavı kazanamadığını ve kaç öğrencinin sınavda sıfır çektiğini de açıklamadı. MF-1 puanına göre 180 barajını geçen ve 4 yıllık bir fakülteyi tercih edebilecek aday sayısı 251 bin 982 oldu. TM-1 puanına göre 436 bin 761; TS-1 puanına göre 357 bin 752; DİL-1 İngilizce puanına göre 41 bin 683 aday 4 yıllık bir fakülte için tercih yapabilecek.
İmam hatipler döküldü
- Ortalama puanları her türde en yüksek olan adaylar lise son sınıfı öğrencileri oldu. LYS puanlarının lise türlerine göre dağılımına bakıldığında MF ve TM'de en başarılı okul türü yine fen liseleri oldu. Bu yıl kapatılan öğretmen liseleri ise her 3 puan türünde de ilk 5'e girerek önemli bir başarı elde etti. LYS'de en başarısız okul türleri ise akşam liseleri, spor liseleri ve meslek liseleri oldu. Geçtiğimiz yılın en çok yatırım yapılan lise türü olan imam hatip liselerinin de yine sıralamada en altlarda yer alması dikkati çekti.