LYS adayları sağlık raporu peşinde, ama gerek yok

LYS adayları sağlık raporu peşinde, ama gerek yok

YGS'de şifre skandalı nedeniyle kafaları karışan üniversite adayları, bir ay sonra yapılacak LYS'ye hazırlanmak için 'heyet raporu' peşine düştü. İzmir'de bazı öğrencilerin sosyal paylaşım sitelerinde hangi hastahanelerden rapor aldıklarını duyurması, doktorların rapor vermeyi durdurmasına neden oldu. Öğrenciler, "Hepimizin psikolojisi bozuk, raporları çoktan hak ettik" derken, Milli Eğitim yetkilileri "Rapor almaya gerek yok" açıklamasını yaptı. 

 

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre skandalı nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen üniversite adayları 18 Haziran'da matematikle başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) hazırlanmaya çalışıyor. Lise son sınıf öğrencileri de okula gitmeden LYS'ye hazırlanabilmek için 'Heyet raporu' peşine düştüler. Öğrenciler hastahane polikliniklerinde saatlerce beklerken, pekçok hastahanede 'Başhekim talimatı' ile öğrencilere heyet raporu verilmesi yasaklandı, bu konuda hekimler uyarıldı.

 

Bazı hastahanelerde ise hekimler gençlerin dumuna üzülerek, onları en azından psikolojik olarak rahatlatabilmek için isteklerini geri çevirmiyor. Ancak bazı hastanelerin rapor vermemesi, bu konuda esnek davranan hastanelere başvuruları arttırdı. Ortopediden dahiliyeye, beyin cerrahisinden fizik tedaviye kadar 'masum hastalık' yazılabilecek, hekime risk yaratmayacak branşların poliklinikleri önünde kuyruk olan öğrenciler, rica minnet rapor almaya çalışıyor.

 

Facebook duyurusu ters etki yarattı 

 

Fakat, taleplerinin yoğunlaştığı şu günlerde bazı gençler rapor aldıkları hastahanelerin hatta hekimlerin isimlerini internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta duyurdu. Öğrencilerin rapor alamayan adaylara 'iyilik olsun' diye adres göstermesi ise ters etki yarattı. Öğrencilerin Facebook üzerinden duyuru yaptığını öğrenen hekimler,soruşturma açılması riski başgöterdiği gerekçesiyle rapor vermeyi durdurdu.

 

Öğrenciler hastane bahçelerinde, poliklinik önlerinde çözüm arayan öğrencilerse; "45 gün devamsızlık hakkımız var. Bu haklarımızın bir bölümünü YGS öncesinde kullandık. Diğer bölümünü kullanmak, özellikle son yazılı ve sözlü sınavlara girmeden, sadece üniversite sınavına hazırlanmak istiyoruz. Öğretmenlerimiz, müdür yardımcıları sorumlu olmak istemediklerini belirtip illa heyet raporu getirmemizi istiyorlar. Elbetteki hasta değiliz, isteğimiz sahte rapor. Bu raporların nasıl olduğunu öğretmen, idareci, Milli Eğitim Bakanı da biliyor. Bu yıl skandala sahne olan YGS yeterince sinirlerimizi, moralimizi bozdu. Aslında bu bile rapor almamız için haklı bir neden. Sağolsun rapor alanlar bize iyilik adına kötülük yaptılar, şimdi kimse rapor alamıyor" dediler.

 

'Gençlere acımamak elde değil'

 

Bile bile sahte rapor vermek zorunda kaldıklarını belirten bazı hekimler, "Eşi dostu olan rapor konusunda sıkıntı yaşamıyor. Ama hiçbir tanıdığı olmayan, kapımıza gelip sadece sınav için rapor talebinde bulunan gençlere acımamak elde değil. Onlara yardımcı olmak istiyoruz, oluyoruz. Ama iş ayyuka çıkınca biz riske girdik, rapor vermeyi kestik" dedi.

 

Milli Eğitim: Rapor almaya gerek yok 

 

Öte yandan Milli Eğitim yetkilileri, öğrencilere tanınan 20 gün mazeretiz, 25 gün mazeretli devamsızlık hakkını rapor almadan da kullanabileceklerini hatırlattı. Yetkili şunları söyledi: "Yıllardır bu sorun yaşanıyor, üniversite sınavı öncesinde öğrenciler okula gelmemek için rapor almak zorunda kalıyordu. Geçen yıl bu hakkın kullanımı konusunda bir genelge yayınlandı. Bu genelgeye göre veliler, okul müdürlüğüne dilekçe yazarak çocukları için 45'er günlük izni kullanabilir. 45 günlük mazeretli-mazeretsiz devamsızlık hakkı cumartesi pazar günleri çıkartıldığında neredeyle 2.5 ayı buluyor. Ama ya bunu veliler bilmiyor ya da okul yöneticileri çekiniyor, heyet raporu istiyor. Bazı öğrencilerin bu haklarını YGS öncesi kullanıp, devamsızlıklarını doldurdukları, kendilerine ekstra hak yaratabilmek için heyet raporuna başvurdukları da belirtiliyor. Öğrencilerin heyet raporu kullanırken bile sorumlu oldukları sınavlardan kaçamayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Öğrencilerin bu sorunları yaşamaması için okul idarelerinin velilerle diyaloğa geçip, genelge doğrultusunda işlem yapmaları, öğrencileri heyet raporu peşinde koşturmamaları gerekir."

http://www.hurriyetegitim.com/haberler/13.05.2011/lys-adaylari-saglik-raporu-pesinde-ama-gerek-yok.aspx

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri