Lüksü elektrik çarpacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli otomobillerin vergilendirilmesi ile ilgili çalışmaların 2011 sonu itibarıyla tamamlanmış olacağını söyledi.

Ergün, “Vergi konusu Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda otomotiv strateji belgesi son halini aldığında ortaya çıkmış bir konu olacak” dedi.

Sanayi Bakanı Ergün önceki gün gazetelerin ekonomi bölümlerinin yöneticileri ile bir araya geldi. Türkiye'de bin kişide 135 kişinin otomobili bulunduğuna, bu rakamın Almanya'da 600 olduğuna işaret eden Bakan Ergün şöyle konuştu: “Türkiye'de 10 yılı bulmadan bugün 500 bin adet olan binek otomobil satış rakamı 1 milyonu bulacak. O nedenle bu alanda strateji belgesine büyük önem veriyoruz. Vergi oranlarında en büyük soru, çevre mi tercih edilecek, yoksa dar gelirlilerin otomobil sahip olma arzusu mu? Bu tercihi yapmamız gerekiyor.” Bakan Ergün, Koç Grubu'nun Tofaş'ta yeni bir otomobil üretme hazırlıklarına ilişkin ise “Fiat'ın yatırıma ihtiyacı var. Linea gibi bir model değil daha çarpıcı bir model için. Bursa'daki de artık yetmiyor. O bir 'Doblo Fabrikası' oldu zaten” dedi.

Ergün'ün elektrikli araç ile ilgili tespitleri ise şöyle:

Elektrikli araçta lüks kullanım ve normal kullanımın ayrımını yapmalıyız. Elektrikli de olsa lüks spor bir otomobilin vergisi 1.6 cc motorun vergisinden aşağı olmamalı. Yoksa ithalatı patlar. Elâlemin lüks elektrikli otomobiline teşvik uygulayacağım diye içerideki üreticiyi zor durumda bırakmam.
Kısa mesafeli araçlar için kamu filo alımıyla devreye girebilir. Pil ömrü ve gücü bugünkü teknoloji ile ortada. Kayseri ve Konya gibi düz coğrafyalı şehirlerde pilot uygulama yapılabilir.
TEDAŞ şehirlerarası yollarda şarj üniteleri ile ilgili altyapıyı hazırlayacak. Belki bir kanun çıkaracağız, kamu belli bir oranda bu tip araç alacak.
HT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri