Isparta'da, öğrenciler 'Ak Casus' ismini verdikleri ve uzaktan kumanda ile çalışan araçtan radyo frekansı yardımı ile resim ve canlı kamera görüntüsü alabilen bir proje geliştirdi. Sistemin, özellikle askeri alanda ve çeşitli araştırmalarda insan sağlığını tehlikeye atmadan kayıt ve fotoğraf temin edilmesi amaçlanıyor.
Isparta'nın Aksu ilçesinde bulunan Çok Programlı Lise öğrencileri tarafından tasarlanan ve 'Ak Casus' isimli verilen araç bilgisayardan kumanda edilerek istenen bölgeden resim ve kamera görüntüsü alabiliyor. Bilgisayar kasasında bulunan paralel port ile haberleşerek RF(Radio Frekansı) vasıtasıyla uzaktan kumandalı aracın üzerinde bulunan kameranın görüntülemesi sağlanıyor. Klavye ile araç ileri geri sağa, sola hareket ettirilerek uzaktan yönetilirken, araçta bulunan kamerada o anki görüntüleri bilgisayara canlı olarak aktarıyor. Klavye yardımı ile fotoğraf çekilerek görüntüler kaydedilebiliyor.
Proje danışmanı öğretmenlerinden Emine Polazekin radyo frekansı ile haberleşilebilen kameralı araba projesinin hedefinin insan sağlığını riske sokmadan tehlikeli bölgelerde kayıt yapma ve görüntü alma işi olduğunu söyledi.
Yaptıklarını küçük bir tasarı olduğunu ancak bu tasarının günümüzde daha da kullanışlı bir proje haline getirilebileceğini kaydetti. Polazekin, "Öncelikle bu projenin günümüzde askeri alanlarda olsun, bir uzay araştırması gibi yerlerde, mağara araştırmalarında kısacası insan hayatını kolaylaştıracak her yerde kullanışlı olacağını düşündük. Mesela günümüzde terör olayları gerçekleştiriliyor. Onların yollara döşediği mayınların temizlenmesinde insan hayatını riske atmadan bu sistem kullanılabilir. Aynı zamanda mağaralarda neler olup bittiğini, birilerinin var olup olmadığından ve o anki görüntüler aracılığı ile bize aktarabilen bir projedir." dedi.
Polazekin, araç üzerinde bulunan lazer led sayesinde karanlık ortamlarda dahi görüntü alabildiklerini anlattı.
Projeyi gerçekleştiren öğrencilerden Özlem Aydın da uzaktan kumadan veya sinyallerle bilgisayardan kontrol ederek o anki görüntüyü canlı olarak almayı başardıklarını söyledi. Aydın, sistemimiz aynı zamanda kayıt yaparak fotoğraf çekebildiğini belirtti.
Bu projemiz daha da geliştirilerek havadan görüntü almak amacıyla yüksek çözünürlüklü döner başlıklı kamera kullanılabileceğini ifade eden Aydın, "Daha kuvvetli sinyalleri alıp verebilen sistemler sayesinde daha uzak mesafelerde kullanma olabileceği gibi gece görüşlü kameralar sayesinde karanlıkta görüntüyü net almamızı sağlayan bir sistem geliştirilebilir." dedi. Aydın, alıcı verici frekanslarının arttırılarak kilometrelerle ölçülebilecek mesafelerden kayıt yapabilme imkânı olabileceğini anlattı.
Proje, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2 Mart'ta düzenlenen ve yarın sona erecek olan 6. Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda sergilendi. Proje Danışmanı Emine Polazekin, yarın sonuçlanacak yarışmada finale kalmayı beklediklerini söyledi
memurlar.net