Liseler Denetlenemiyor...

MEB Çıkarmış olduğu kanuna uygun yönetmelikleri çıkaramayınca Liseler denetlenemedi...

“İl eğitim denetmenleri; ilgili yönetmelik yayınlanmadığı için il/ilçe müdürlükleri ile liseleri denetleyemiyor. Bir yıl içerisinde kendi yayınladığı, KHK ye uygun düzenleme yapmadığı için MEB yasaya muhalefet etmektedir.”

14 Eylül 2011 tarihinde 652 sayılı KHK’nin yayınlanması ile birlikte il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ile liselerin denetlenmesi, il eğitim denetmenlerine bırakıldı. Daha önce bu kurumların denetleme işi bakanlık denetçilerinin görev alanı içerisindeydi…

İl Eğitim Denetmenleri

MADDE 41 –

(3) İl eğitim denetmenleri ve denetmen yardımcıları, ildeki her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütür.

Ancak Bakanlık bir yıl içerisinde KHK ile ilgili yönetmelikleri yayınlaması gerekirken, yayınlayamadı. Taşra eğitim yöneticilerinin rotasyonu da bundan etkilenmişti. MEB KHK ye uygun yönetmelikleri yayınlamadığı için yasaya muhalefet etmektedir.

KHK’nin Düzenleyici işlemler maddesi;

Düzenleyici işlemler

GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

Bakanlık kendi yayınladığı KHK nin gereğini yerine getiremiyor. Ya da ilgili birimin taşrada işlerin nasıl yürüdüğünden haberi yok. Bir yıldır ortaöğretim kurumları ve il/ilçe müdürlüklerinin denetimi ile ilgili düzenleme yapılmadığından, KHK nin 41. Maddesi uygulanamıyor. Yasa ya da yönetmelikler yapmak ne kadar önemli ise bunları uygulamakta o kadar önemlidir. Denetmen normlarında bir değişiklik yapılacak veya il eğitim denetmenine ihtiyaç var ise gereği yapılmalıdır. İllerde 2 yılda bir ilk/ortaokulu zor denetleyen, il eğitim denetmenlerinin iş yükü katlanmış durumdadır. İllere il eğitim denetmeni ataması yapılmadığı takdirde yasada belirtilen şekilde kurumların denetimlerinin zaman açısından yetişmesi zor görünüyor. Bakanlığın önündeki bir başka çıkar yol ise il eğitim denetmenlerinin görev tanımlarının değiştirilmesidir.

Mustafa DÖNMEZ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri