Türkiye’nin en iyi okulları arasında yer alan İstanbul Lisesi’ne yurtdışından gelen bir öğrencinin nakil yoluyla kayıt yaptırmasının neden olduğu gerginliğe İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, “31 kişilik sınıf” çözümü buldu.
Sınavla öğrenci alan İstanbul Lisesi’ndeki huzursuzluk, Türkiye’ye dönen gazeteci Nuh Yılmaz’ın, kızı Zehra Yağmur Yılmaz’ın kaydını; Anadolu Liseleri nakil yönetmeliğinde bulunan “Yurtdışından gelen öğrenciler için kontenjan ve puan şartı aranmaz” maddesine dayanarak bu okula yaptırmak istemesiyle başladı. Okulun 180 öğrenci kontenjanını tamamen dolduğunu dikkate alan okul yönetimi 30 kişilik sınıf kontenjanının üzerine çıkmamak için iki kez kayıt talebini geri çevirdi. Çünkü Alman ve Türk hükümetleri arasında 2009’da imzalanan “İstanbul Lisesi’nde Görev Yapan Alman Öğretmenlerin Personel Statüsü” nü de konu alan anlaşmaya göre, Alman öğretmenler her sınıf düzeyinde 6 şube ve 180 öğrenciye Abitur ile Alman dil diploması eğitimi vermek üzere görevlendiriliyor. 7 sınıf açıldığı taktirde Alman öğretmen verilmiyor ve öğrencilerin Alman üniversite ve dil diplomaları tehlikeye giriyor.
Veliler yürüyüş yapmıştı
Ancak sonunda İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Bakanlık onaylı kayıt yaptırılması yönündeki yazı üzerine öğrencinin kaydı yapıldı. Kaydın gerçekleşmesi üzerine durumu protesto eden veliler okul önünde toplandı ve alkışlarla İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Çocuklarının büyük emeklerle İstanbul Lisesi’ne girdiğini söyleyen veliler, “Bu öğrenci hiçbir başarı kriterine tabi tutulmadan kayıt yaptırdı. Üstelik bizim çocuklarımızın Alman Hükümeti tarafından sağlanan bazı haklarını da tehlikeye sokuyorlar” dedi. Velilerin protestosunun ardından öğrencinin kayıt durumunda değişiklik yapılmadı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız dün, “Nakil işleminde yasal olmayan bir husus bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı. Yıldız, söz konusu öğrencinin öğrenim ve başarı belgelerinin incelendiğini ve o güne kadarki öğrenim hayatında oldukça başarılı olduğunun tespit edildiğini söyledi. Okul yönetiminin, iki kez naklin uygun olmadığını bildirdiğini doğrulayan Yıldız, velilerin okula sahip çıkmalarını takdirle karşıladığını ancak nakil işleminde yasal olmayan birşey bulunmadığını söyledi. Yıldız, “Türk Hükümeti ile Alman Hükümeti arasındaki protokole göre 7. sınıf oluşturulmamış. Uygulamalarda 30 kişilik sınıf olarak görülen bir sınıf 31 kişi olduğu takdirde, diğer okullarda olduğu gibi sınıf 31 kişi olarak oluşturulur. Kaldı ki mevzuatımıza göre 1 kişi için zaten yeni bir şube/sınıf açılmaz” dedi.
Müdür Öner: Beni arenaya attılar
İstanbul Lisesi Müdürü Sakin Öner ise okulun internet sitesi aracılığıyla velilere seslendi. Öner, 40 yıllık meslek hayatında böyle bir durumla karşılaşmadığını belirterek, “Okulumuzun maalesef mevzuata yansımamış uluslararası Personel Statüsü anlaşmalarındaki hususları korumak için, yurt dışından bir öğrenci nakli sırasında, bir devlet memurunun direnebileceği son noktaya kadar direndim. Bu yöndeki çabalarımı bildikleri halde bazı veli ve mezunlarımızın öğrencilerimizi vicdansızca aleyhimde kışkırtarak, saldırı hedefi haline getirmeleri beni çok üzdü...Beni arenanın ortasına atanları şiddetle kınıyorum” dedi.
İstanbul’a transfer oldu
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) kurucularından olan Nuh Yılmaz, Türkiye’nin yeni dış politika açılımı, ABD dış politikası, enerji güvenliği, Türk siyaseti ve Türk-Amerikan ilişkileri üzerine yazılar kaleme aldı. 2006-2008 arasında Star gazetesi ve 24 Haber Kanalı’nın Washington Temsilciliği’ni yaptı. En son SETA’nın Washington DC direktörlüğünü yapan Yılmaz, ağustos itibariyle El Cezire Türk kanalında çalışmak üzere Türkiye’ye döndü.