Lisans okuyanlar önlisans KPSS'ye girebilir mi?
Evet, bu mümkündür. Ancak bunun bazı kuralları vardır ve bunlara uyulmaması durumunda adaylar yüksek puan alsalar dahi atanamayarak mağdur olacaklar ve başkalarının da mağdur olmasına sebep olacaklardır.
İlk kural tercih sırasında lisans mezunu olmamak
Bilindiği üzere, KPSS'de, sınav ve tercih işlemleri olmak üzere iki boyut bulunmaktadır. Sınav sırasında bir belge istenmemektedir. Ancak kadroların yer aldığı tercihler sırasında, adayın elinde belgesi olmalıdır. Bu nedenle 4 yarı yılı tamamlayanlar ilişik keserek önlisans diploması almalıdır. Bu belge tercihler sırasında adayın elinde olmalıdır. Aday, bu belgeyi almaz ve sınava girdikten sonra lisans mezunu olursa, üniversite bu adaya önlisans diploması vermez.
KPSS'ye başvururken ilişik kesmek gerekir mi?
Hayır. Kılavuzda şu açıklama yer almaktadır: "1.8 - Adayların, B Grubu Kadrolar için ÖSYM'ce gerçekleştirilecek tercih işlemlerineson başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır."
Yani yukarıda da belirttiğimiz gibi önemli olan tercih sırasında bu diplomanın elimizde olması gerekir.
İlişik kesince kendi bölümümden tercih mümkün mü?
Maalesef, ilişik kesen adaylar lisans okudukları bölümün önlisans düzeyindeki mezunları haline gelmezler. Bu konu 31 Mart 2011 tarihinde YÖK Başkanlığı tarafından netleştirilmiştir:
Söz konusu kararın özeti son cümlede yer almaktadır ve şu ifadeler kullanılmıştır:
"Fakültelerin Kimya, İşletme, Muhasebe, Maliye vb. programlarının dört yıllık öğrenim süresini tamamlayamayarak öğrenimden ayrılan ve ilk dört yarıyılında başarılı olanlara verilen önlisans diploması alan belirlememekte kişinin lise üstü 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olduğunu belirtmektedir."
Alan belirlememekte ifadesi ne anlama geliyor?
Bazı bölümlerin hem lisans(4 yıllık) hem de önlisans(2 yıllık) öğrenimleri bulunmaktadır. Örneğin muhasebe, işletme, sosyal hizmetler gibi.
Bu ifadeye göre, bu gibi bölümlerin 4 yıllık öğrenimlerini okurken ayrılarak önlisans diploması alanlar bu bölümlerin önlisans mezunu olarak değerlendirilemezler. Bu adaylar da bir önlisans mezunudur ama herhangi bir alanları bulunmamaktadır.
Örneğin, işletme okurken önlisans diploması alarak ayrılan bir kişi işletme önlisans programı mezunu değildir. Önlisans mezunudur ancak bir alanı yoktur.
Bunun iki sonucu bulunmaktadır
1-KPSS'ye Başvururken; lisans okurken ilişik keserek önlisans tercih yapmayı düşünen adaylar KPSS'ye başvururken öğretim bilgilerini "9005-Diğer önlisans programları" olarak gireceklerdir. Adayların kesinlikle başka seçenekleri seçmemeleri gerekir.
2-Tercih yaparken; tercih kılavuzunda ise adaylar sadece "3001-herhangi bir önlisans programından mezun olmak" kodunun yer aldığı kontenjanları tercih edeceklerdir. KPSS'ye başvuru sırasında 9005 olarak kendisi tanıtmayan adayların tercihler sırasında mutlaka bunu düzeltmeleri gerekmektedir.
Önlisans okudum ve üstüne lisans tamamlıyorum. Önlisans KPSS'ye girebilir miyim? İlişik kesmeme gerek var mı?
Evet önlisans KPSS'ye girmeniz mümkündür. İlişik kesmenize gerek yoktur. Çünkü elinizde halihazırda bir diplomanız bulunmaktadır.
Önlisans diplomam yok. Üniversite lisans 1. Sınıf öğrencisiyim. Önlisans KPSS'ye girebilir miyim? Ne zaman ilişik keseceğim?
Evet önlisans KPSS'ye girebilirsiniz. Ancak ez 2 yıllık eğitiminizi doldurup da ilişik keserek önlisans diploması almadığınız sürece tercih yapamazsınız. Yani ilk sene tercih yapamazsınız çünkü diplomanı yok. Ayrıca ilk sene ilişik kesemezsiniz, çünkü henüz lisansın ilk 2 yılını tamamlamış durumda değilsiniz.
Açıköğretim fakültesi veya uzaktan eğitim ile okuyanlar için de aynı durum geçerli midir?
Evet. KPSS sisteminde öğrenim bilgisi konusunda örgün, açıköğretim veya uzaktan eğitim farkı bulunmamaktadır.
Öğrenci işleri ilişik kesmeyin bir çıktı belgesi verelim diyorlar. Bu belge önlisanstan atanmamızı sağlar mı?
Söz konusu üniversite görevlilerinin bahsettiği bu belge ile ne kastettikleri eminiz ki kurumdan kuruma değişecektir. Diploma niteliğinde olduğundan da açıkçası tereddüt etmekteyiz çünkü öğrenci eğitimine hala devam etmektedir. Bu yüzden ilişik kesmek net ve mantıklı bir hareket olacaktır
İlişik kesenler tekrar 4 yıllık lisans okumaya devam edebilirler mi?
Evet bu mümkündür ve hatta birkaç farklı uygulaması da bulunmaktadır. Konuyla ilgili olarak YÖK Başkanlığından detaylı bilgi alınabilir
Kutay Seymen ARIKAN