Ülkenin iç savaşın eşiğine geldiğini savunan Seyfülislam, isyanı dış güçlerin kışkırttığını iddia ederek “Son adamımıza, son kadınımıza, hatta son kurşunumuza kadar savaşacağız. Libya’yı İtalyanlara ya da Türklere bırakmayacağız. Moralimiz yerinde” dedi.
Seyfülislam, Libya’nın ‘iç savaşa gömülmemesi için’ ulusal diyalog ve reform çağrısı da yaptı. 2007’de de kapsamlı bir reform programı açıklayan ancak 2008’de siyasetten çekilen 38 yaşındaki Seyfülislam özetle şunları söyledi:
‘Bugün yol ayrımındayız’
“Bugün büyük ve tarihi bir sınavla karşı karşıyayız. Dürüstçe söyleyeyim, eşkiyalar ve suçlular bile şu an tanklara ve makineli tüfeklere sahip. Bunlar çalındı. Bugün yol ayrımındayız. Ya ‘Biz Libyalıyız ve bu bizim ülkemiz. Özgürlük, demokrasi ve gerçek reform istiyoruz. Bunlar bir sonraki genel kongre toplantısında gerçekleştirilecek’ diyeceğiz, ya da herkes silahlara başvuracak. O zaman da 84 kişinin yasını tutmak yerine yüz binlerin yasını tutacağız. Ve petrol geliri de son bulacak. Bir somun ekmek bile yiyemeyeceğiz.”
Dil sürçmesi mi?
Tunus’ta buulnan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Seyfülislam’ın, “Libya’yı İtalyanlara ya da Türklere bırakmayacağız” sözleriyle ilgili olarak, “Ben bunu bir dil sürçmesi ya da yanlış algılama olarak değerlendiriyorum” dedi. Davutoğlu sözlerini, “Dün her şeyimizi paylaşmıştık, bugün her şeyimizi paylaşmaya hazırız, gelecekte de her şeyimizi paylaşmaya devam edeceğiz” diye ekledi.
350 YIL OSMANLI HAKİMİYETİNDEYDİ
* Kaddafi’nin sözünün altında Osmanlı İmparatorluğu’nun ve İtalya’nın Libya’ya sahip olduğu dönemlerin yattığı düşünülüyor.
* Osmanlı, 1551’de Trablus’u ele geçirdi ve hakimiyetini 1911 yılına kadar sürdürdü.
* İtalyanlar ise 1911 yılında girdikleri Libya’dan 1943 yılında ayrıldı zorunda kaldılar.
Milliyet