Libya'ya yardımda Türk modeli: Para elden veriliyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'ya yoğun güvenlik önlemleri altında geldi

Dışişleri Bakanı, Pazar günü isyancıların Trablus'un büyük bir bölümünü kontrol altına almalarının ardından Somali, Güney Afrika ve Etiyopya'yı kapsayan gezisinin ardından yolunu değiştirip, Libya'ya geldi.

Davutoğlu ile Libya'da muhaliflerin temsilcisi Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına yabancı basın büyük ilgi gösterdi. Uluslararası basın kuruluşlarının Bingazi'deki muhabirleri basın toplantısında hazır bulundu.

YARDIM ELDEN VERİLİYOR

Abdülcelil, Türkiye'ye vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti. Abdülcelil, "Türkiye, tüm bürokratik engelleri aşarak, Libya'ya verdiği taahhütlerin hepsini yerine getirdi. Türkiye'nin bize yardım göndermek için yeni bir metot buldu. Buna artık 'Türk modeli' diyoruz" dedi.

Türkiye, Libya'ya 300 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunmuştu. Bunun 100 milyon doları hibe, 100 milyon doları nakit kredi ve kalan 100 milyon doları da proje kredisi olarak planlanıyor.

Abdülcelil ve Davutoğlu, Türk yönteminin ayrıntılarına girmedi. Bir gazetecinin "para elden mi gönderildi" şeklindeki sorusuna ise Davutoğlu, "Libya'nın bu yardıma acil ihtiyacı var. Ulusal Geçiş Konseyi'nin mali işler sorumlusu Ali Tarhuni Türkiye'ye geldi ve tüm yöntemleri gözden geçirip en uygununa karar verdik" yanıtını verdi.

Konuya yakın kaynaklar, hibe ve nakit krediden oluşan 200 milyon doların büyük bir kısmının Ulusal Geçiş Konseyi’ne verildiğini söyledi. Paranın Libya’ya gelen ve görüşmeler yapan Türk yetkililer tarafından peyderpey getirilerek, elde verildiği belirtildi.

TÜRKİYE'DEN ABDÜLCELİL'E TAM DESTEK

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından muhalifler arasındaki görüş ayrılıklarının çatışmaya dönüşebileceği uyarılar ve endişeler mevcut. Davutoğlu böyle bir olasılık görmediklerinin altını çizdi.

Ancak Türkiye, içinde birden fazla lider nitelikli isim barındıran muhalefette bu isimler arasında Abdülcelil'e tam desteğini ilan etti.

Davutoğlu açıklamasında, diğer dünya devletlerinin de benzer bir duruş sergilediklerinin sinyalini verdi.

"BEN DE YARGILANACAĞIM"

Davutoğlu ile Abdülcelil'in basın toplantısı sırasında ağırlıklı olarak Kaddafi sonrası döneme ilişkin sorular yöneltildi. Bir gazeteci, Kaddafi döneminde görev yapmış bürokratların akıbetinin ne olacağını sordu.

Abdülcelil'in yanıtı ise oldukça ilginçti: "Kaddafi ile yakın çalışmış olan herkes yasal muameleye tabii tutulacak. Ben de dört yıl kendisinin Adalet Bakanı olarak çalıştım. Dolayısıyla ben de yargı önüne çıkıp, hesap vereceğim."

LİBYALILAR ARTIK DAHA UMUTLU

Bu ziyaret, Davutoğlu'nun son bir ay içerisinde Bingazi'ye yaptığı ikinci ziyaret.

Dahası Pazar günü Trablus'un da isyancıların eline geçmesinden bu yana yabancı bir diplomat tarafından ilk ziyaret.

Davutoğlu, bir önceki ziyareti ile bugünkü ziyaretini kıyaslayarak, "Libya halkının artık geleceğe daha umutlu baktığını görmekten memnuniyet duyuyorum. İnşallah önümüzdeki Ramazan Bayramı Libyalılar için son yılların en güzel Ramazan Bayramı olacaktır" dedi.

Libya'da muhaliflerin son dönemdeki askeri başarılarının ardından dün akşam aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da bulunduğu Libya Temas Grubu'na üye 11 ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir görüşme yapıldığını aktaran Davutoğlu, birkaç gün içerisinde Libya'ya yapılacak askeri ve mali yardımların detaylandırılacağını ve yürürlüğe sokulacağını da sözlerine ekledi.

ikoker@hurriyet.com.tr

http://twitter.com/ikoker

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri