Libya'nın yardım gemisi Mısır'da

Libya'nın yardım gemisi Gazze yerine Mısır'da

Gazze'deki Filistinlilere yardım götürmek için yola çıkan 'Amalthea' adlı gemi nedeniyle İsrail ve Libya arasında yaşanan gerilim, geminin Mısır'a gitmesiyle çözüldü. Gazze'ye 2 bin ton insani yardım ve ilaç götüren 'Amalthea' adlı gemi, dün gece saatlerinde Mısır'ın El Ariş limanına vardı. Liman yetkililerinden Kaptan Cemal Abdül Maksut, geminin vardığını teyit etti. Liman, Gazze sınırına 45 kilometre mesafede bulunuyor. Maksut, ilaçların ve yolcuların Gazze'ye Refah Kapısı'ndan gireceğini, gıda malzemelerinin Avca'dan geçeceğini kaydetti. Malzemelerin tesliminden, sınırın her iki tarafında görev yapan Mısır Kızılayı sorumlu olacak. Yardım malzemeleri Mısır Kızılayı'nın kamyonlarına yüklenecek. Gemideki malzemenin boşaltılmasına kısa süre içerisinde başlanacak. Yardım seferinin organizatörü olan, Libya lideri Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ın başkanlığını yürüttüğü vakfın müdürü Yusuf Savani, Gazze'ye doğru yola çıkan geminin rotasını Mısır'ı çevirmesine razı olduklarını belirterek, 'Çatışma ve kan akmasına razı olamazdık. Amalthea, kan akıtılmaksızın amacına ulaştı, bu sonuç Filistinliler için bir kazanımdır' dedi.
Önceki gün gemiye 'Rotanızı Mısır'a çevirin, yoksa müdahale ederiz' ültimatomu veren İsrail, Kübalı kaptanın gemiyi Mısır'a götürme sözü verdiğini açıklamıştı. Ancak, gemiyi finanse eden Uluslararası Kaddafi Yardım ve Kalkındırma Vakfı, rotanın hala Gazze olduğunu açıklaması Akdeniz'de gerilimi yükseltmişti.

İşte krizi çözen adam
Haaretz gazetesi, hem Libya lideri Muammer Kaddafi, hem de İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile iyi ilişkileri olan Avusturyalı Yahudi işadamı Martin Schlaff'ın iki ülke arasında bir kriz çıkmaması için arabuluculuk yaptığını yazdı. 2 milyar dolarlık serveti olan Schlaff'ın, ülkedeki tek oligark olduğu belirtiliyor.

Komşu'da abluka protestosu
Atİna Uluslararası Havaalanı'nda dün gerçekleştirilen İsrail'e protestosu nedeniyle, İsrailli El Al Havayolu şirketinin Tel Aviv'e gidecek uçağı iki saat rötarla havalanabildi. Havaalanı yetkilileri, İsrail'in Gazze ablukasını protesto etmek için toplanan kalabalığın, dış hatlar salonunda işlemlerin yapıldığı gişelere ulaşılmasına engel olduğunu söyledi. Eylemi gerçekleştiren sendika üyeleri, amaçlarının Gazze ablukasını ve İsrail devletinin 'baskıcı politikalarını' protesto etmek olduğunu ifade etti. Olaysız biten protestonun ardından, 542 sayılı Tel Aviv uçağı rötarla havalandı.
Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri