Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) son verilerine göre, kuzey yarımküredeki hava sıcaklıkları bahar aylarında rekor seviyeye çıktı.
NASA'ya göre daha fazla buz kitlesi erirken, karbondioksit eşi görülmemiş seviyelere ulaştı.
Verilere göre, kuzey kutbunun en büyük buz örtüsüyle kaplı alanı Grönland'daki hava sıcaklığı 23.8 derecenin üzerine kadar çıktı. Bu durum, deniz seviyesini 6 metreden fazla yükseltebilecek derecede buzlarla kaplı bir bölge için kötü bir haber olarak yorumlanıyor.
Arktika ve Antarktika bölgelerinde ise aynı dönemdeki sıcaklıkların 9.4 derece civarında olduğu belirtildi. Kuzey yarımküredeki son ısı ölçümleri, buzulların yıllık erimesi açısından "Çok erken bir başlangıç" olarak yorumlanırken, Dünya İklim Araştırma Programı Direktörü David Carlson "Sıcaklıklar son derece yüksek. Mayıstaki buz erime oranlarını Temmuz ayında görmüyoruz" diye konuştu.
EL NİNO GİDİYOR, LA NİNA GELİYOR
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, Pasifik Okyanusu üzerinde görülen güçlü El Nino hava olayı yüksek hava sıcaklıklarına neden oluyor. Ancak Amerikalı bilim insanlarına göre El Nino etkisini kaybediyor.
Büyük Okyanus'ta yapılan deniz suyu sıcaklık ölçümlerine göre okyanuslar soğumaya başladı. Ancak bu soğuma, dünyanın bu kez La Nina olayının etkisine girmesine yol açacak.
Tahminlere göre La Nina, özellikle Güney Asya'dan Türkiye'ye kadar uzanan bir coğrafyada 2016-2017 kışının sert geçmesine yol açacak.
ANTARKTİKA'DA REKOR
Antraktika'daki Rus araştırma merkezinde görevli bilim insanları ise 14 Haziran'da -80.3 derece ile buzlu kıtada Vostos bölgesinde bugüne kadar haziran ayındaki en düşük sıcaklığı ölçtü. Kış aylarını yaşayan Antarktika'da bugüne kadar ölçülen en düşük sıcaklık 2010 yılında -93.2 dereceydi.