Kuzey Kore'nin ikinci nükleer denemesi dünyayı ayağa kaldırdı

Kuzey Kore'nin dün gerçekleştirdiği nükleer deneme dünyada büyük yankı uyandırdı. Birçok ülkeden kınama açıklaması geldi. K. Kore, nükleer testin yanı sıra üç adet kısa menzilli füzeyi de deneme amaçlı fırlattı.

Ülkenin resmi ajansı KCNA, denemenin amacının, 'K. Kore'nin nükleer caydırıcılığını artırmak' olduğunu bildirirken 'patlayıcı gücünün ve kontrol teknolojisinin daha üst seviyeye çıkarıldığını' belirtti. BM Güvenlik Konseyi, Japonya'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Pyongyang yönetimi, ilk kez 2006 yılında nükleer deneme yapmıştı.

Kim Jong İl'in demir yumrukla yönettiği Uzakdoğu ülkesi, 5 Nisan'da da uzun menzilli bir füze denemesi yapmış ve bunun BM Güvenlik Konseyi'nin başkanlık bildirisiyle kınanmasına tepki göstererek Uluslararası Atom Enerji Ajansı ile işbirliğini sona erdirdiğini duyurmuştu. Kim Jong İl, ülkesinin nükleer programını sonlandırmaya dönük olarak ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin katıldığı 6'lı görüşmelerden de çekilmişti.

K. Kore, gerçekleştirdiği eylem nedeniyle neredeyse tüm dünyayı karşısına aldı. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, Pyongyang yönetimini sert ifadelerle suçladı. ABD Başkanı Barack Obama, bu ülkenin uluslararası topluluğa doğrudan ve pervasızca meydan okuduğunu, denemenin Kuzeydoğu Asya'da tansiyonu yükselttiği gibi istikrara da zarar verdiğini söyledi. Fransa da denemeyi kınarken, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, eylemin bu ülkeye uygulanan izolasyonu artıracağını ifade etti. Almanya ise K. Kore'nin eyleminin BM Güvenlik Konseyi kararlarına karşı olduğunu vurgulayarak, Pyonyang'a 'sorumsuz davranışlardan' kaçınması çağrısı yaptı. Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerinden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner de "çok endişe verici" ifadelerini kullandı.

Güney Kore ise eylemin bölgedeki barış ve istikrara tehdit olduğunu ifade etti. Bir diğer Uzakdoğu ülkesi Japonya, durumu 'kesinlikle kabul edilemez' olarak tanımladı. K. Kore'nin nükleer çalışmalarıyla ilgili sorunun diplomasiyle çözülmesinden yana olan Rusya ve Çin ise olaya daha düşük tonda reaksiyon gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer deneme haberlerinden endişe duyduklarını ancak kendi kaynaklarıyla olayla ilgili detayları öğrendikten sonra bir tepki vereceklerini söyledi. Çin hükümeti de Pyonyang yönetiminin nükleer denemesine karşı olduğunu bildirmekle yetindi. Bu arada, Amerikalı bir yetkili de denemeden 1 saat önce haberdar edildiklerini açıkladı.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri