Kuş gribi hazırlığı

BM'nin "Kuş gribi geri gelebilir" uyarısıyla önlemleri artıran Bakanlık yetkilileri: Tehlike yok ama tedbirli olmak lazım

Dünya genelinde büyük korku yaratan A gribi salgınından önce Türkiye'de de gözüken kuş gribi yeniden gündeme geldi. Birleşmiş Milletler kuşların göç yollarındaki ülkeleri tek tek uyarırken Sağlık Bakanlığı bu uyarı sonrası hazırlıklara başladı.

'GEÇ AŞI OLUN'
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ertek, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ulusal referans laboratuvarı sayısının ikiden üçe çıkarıldığını belirtti. Ertek, "İstanbul'daki birer ulusal referans laboratuvarına ilaveten RSHM'nin İstanbul'da bir yeni referans laboratuvarı daha hizmete başlayacak" dedi. 14 ilden toplanan vaka bildirimleri, bu yıldan itibaren 3 il daha eklenerek 17 ilden alınacak. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selim Badur ise "Son dört yıldır aralık ayından önce Türkiye'de grip görülmüyor. Şimdiden aşı olunmasının gereği yok. Kasım'dan önce aşı olmayın. Şu an olunan aşının şubatta koruyup korumayacağı belli değil" dedi. Kuş gribinin ülkemize gelip gelmeyeceğinin de henüz belli olmadığını belirten Badur "Kuş gribi Uzakdoğu'da hep vardı. kanatlılardan insanlara bulaşmaması. Bunu şimdiden bilmek mümkün değil ama havalar bu şekilde gittiği sürece gelmez diye düşünüyorum" diye konuştu. Badur "Malezya ve İran grip aşısı olmayanları hacca göndermiyor. Grip aşısını zorunlu kılıyorlar. Çünkü hac döneminde farklı yerlerden gelen insanların taşıdığı virüslerinin karışması yeni virüs türlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Risk bulunduğunu söylemek mümkün ama şu anda korkulacak bir durum yok" uyarısında bulundu.

'VİRÜSLER DEĞİŞKEN'
T.C. Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, "Bir tehlike de gözükmüyor. Her sene farklı bir çeşit grip gelecek diye bir şey yok ama virüsler değişerek aniden yayılabiliyor. Tedbirli olmak lazım" diye konuştu.


 

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri