Şube müdürlüğü görevinden ayrılarak öğretmenlik ya da kurum müdürlüğüne geçiş yapan yöneticilere eski görevlerine dönebilme hakkı tanınmalıdır. Okul yöneticiliği görevinden ayrılıp öğretmenliğe geçen öğretmenler, tekrar sınava girmeden okul yöneticiliğine atanabilmektedirler. Ya da okul müdürü iken, müdür yardımcılığı görevine atanıp tekrar okul yöneticiliğine atanan yöneticilerde var. Ama ne hikmetse şube müdürlerine böyle bir hak tanınmamaktadır. Kazanılmış hak olarak düşündüğümüzde bu hakkın daha önce şube müdürlüğü yapanlara tanınması gerekir. Mevcut kanunlara göre kazanılmış şube müdürlüğü haklarının sonradan çıkacak kanunlarla tanınmasının zorunlu olduğunu da düşünüyorum. En azından hukuk devleti olmanın gereğidir. Yine bir süre görev yaptıktan sonra istifa eden memurlar tekrar görevlerine bile dönebilmektedirler.
Aslında, Devlet Memurları Kanunun 71. Maddesi bu konuya cevaz vermektedir. Kanunun bu maddesi ile ilgili düzenleme yapmak yeterli olacaktır. Yani yönetmelik yayınlamak yeterli olacaktır. “Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.”
2000 yılında yapılan sınav ile ya da daha önce şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız atanıp bir süre bu görevi yaptıktan sonra eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dönen öğretmenler var. Bence kazanılmış bu hakların kullanımı ile ilgili bir düzenleme yapılmalıdır. Yönetici kaynağı israf edilmemelidir. Bir ilde ya da ilçede, geçici görevlendirme zorunlu olarak yapılacak ise bu şekilde şartları tutanlar görevlendirilmelidir. Maalesef uygulama tam tersi! Büyük bir ilimizde sınav kazanmış, atanmış ama daha sonra görevinden ayrılarak, geçici görevlendirme ile yıllardır görev yapan şube müdürünün geçici görevlendirmesinin iptal edildiğini, yerine bu görevi daha önce hiç yapmamış okul yöneticisinin geçici görevlendirildiğini duydum. Hem de il büyüklüğünde ki, bir ilçeye! İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün bu hususta talimatı var. Öncelikle şartları tutanlar görevlendirilecek diye! Bu problemlerin tek sebebi var. Geçici görevlendirme ile ilgili mevzuatın olmamasıdır. Kurum içi geçici görevlendirmenin nasıl yapılacağına dair kanun da yok, yönetmelikte yok.
Şube müdürü kadrolarının nerede ise yarısı münhaldır. 2006 yılından beri de şube müdürü kadrolarına atama yapılamamaktadır. 76. Maddeden atanan şube müdürlerinin kararnameleri daha önce mahkeme kararı gereği iptal edilmişti. Sayıları azda olsa, kadrolu şube müdürlüğü yapmış öğretmenler ve yöneticiler bulunmaktadır. Şartları tutanların Başbakanlığın yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliği çerçevesinde sınava girmeden atamaları yapılabilmelidir. Yapılması planlanan yer değiştirme uygulamasından sonra bu şekilde atamalar yapılarak, bir kısım mağduriyetler önlenebilir diye düşünüyorum.
Davut ÇALIŞKAN
UEYDER Başkan Yardımcısı