Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı (ATAM), arşivlerde yer alan, aralarında daha önce pek bilinmeyen karelerin de bulunduğu Kurtuluş Savaşı'na ait fotoğrafları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle paylaştı.
Özel tekniklerle korunan ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılan fotoğraflarda adı, yaşı bilinmeyen kınalı kuzu Mehmetler, Hasanlar da var, küçücük yaşta "çocuk olmadan" anne olan Ayşeler, Fatmalar da.
Arşivden çıkan fotoğraf kareleri, Türk milletinin vatan savunması verdiği dönemlerde erkek ve kadınlar kadar çocukların da çok önemli görevler üstlendiğini gözler önüne seriyor.
Okulların kimi mezun veremedi çünkü 15-16 yaşındaki "genç nefesler", Kurtuluş Savaşı'nın en çetin çatışmalarının yaşandığı günlerde şehit oldu ve gittikleri harp meydanından bir daha dönemedi.
Babaları, ağabeyleri, amcaları, dayıları cephede, ülkelerini düşman askerlerinin ayakları altında çiğnenmekten kurtarmaya çalışırken, evde bıraktıkları evlatlarının da cephe gerisinde milli bir sorumluluk şuuru içinde hareket ettiği fotoğraflarda görülüyor.
Müdafaanın en masum haliyle yüzleşerek büyüyen çocuklar, küçük yaşlarına, yokluğa, yoksulluğa rağmen "ille de vatan ille de vatan" diyor.
Cephedeki çocuk yaştaki askerlerin gözlerini namludan biran bile ayırmadan tereddüte mahal vermeyen bir bağlılık ve samimiyetle ateşin içine atılmaları, kendilerinden sonraki nesiller için üstlendikleri fedakarlıkları da ortaya seriyor.
Anadolu'nun hemen her köşesinde, özellikle işgal gören yörelerde, çocukların da bir destan niteliğinde kahramanlık örnekleri sergiledikleri anlaşılıyor.
Cephe gerisinde kalan çocukların yüzlerinde ise savaşın neden olduğu yoksulluğun ve çaresizliğin derin izleri okunabiliyor.
Aralarında nerede, ne zaman çekildikleri bilinmeyen kareler de var
Karelerin arasında savaş döneminde çekilen fotoğrafların yanı sıra zaferden kısa bir süre sonra çekilenlerde var.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım, Kazım Karabekir Paşa, İsmet İnönü ve milli mücadelenin kahramanları diğer komutanlar ile 1923 yılında Edremit Yolu üzerinde kahve molası veriyor. Burada halkın ve özellikle çocukların Ulu Önder ve eşi Latife Hanıma yakın ilgisi görülüyor.