Küresel medya Dubai krizini aşırı abarttı

Dünyanın en yüksek binalarının inşa edildiği Dubai, bugün ikinci bir küresel krizin müsebbibi olarak gösteriliyor.

Körfez ülkelerinde resmî tatil dolayısıyla borsalar kapalı olduğu için bölgedeki tepki ilk anda net ölçülemezken, Asya ve özellikle Avrupa borsalarında haberin etkisiyle düşüşler yaşandı, altın ve petrol fiyatları

geriledi. Dün açılan İMKB, Dubai krizini pek önemsemedi ve günü yüzde 1,62 artışla kapattı. Batılı haber ajanslarının 'Dubai eridi, Dubai ekonomisi çöktü, iş çevreleri şokta' gibi başlıklarla geçtiği haberlere tepki gösteren El Habtur Holding Başkanı Halef el Habtur, ekonomik sıkıntıları kabul etmekle beraber, medyanın problemleri abarttığını ve 'çok aşırı' tepki verdiğini söylüyor.

Tüketmenin ihtirasıyla alışverişin spor olsun diye yapıldığı, dünyanın bütün noktalarından insanların akın ettiği Dubai'nin fiyakalı gökdelenleri artık hüzün abideleri gibi. Dünyanın en yüksek binalarının ve ilginç otellerinin inşa edildiği Dubai, ikinci bir küresel krizin müsebbibi olarak gösteriliyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari merkezi Dubai'de yer alan hükümete ait Dubai World ve Nakheel firmaları, 25 Kasım'da, Kurban Bayramı'nın hemen öncesinde 59 milyar dolara ulaşan borcunu gelecek yıl mayıs sonuna kadar erteleyeceğini ilan etmişti.

Yeniden yapılandırma programı çerçevesinde insan yapımı palmiye şeklindeki adaları da inşa eden emlak firması Nakheel'in 14 Kasım'da süresi dolan 3,5 milyar dolarlık İslami bono ya da sukuk'un ödemesini erteleyeceği açıklanmıştı. Körfez ülkelerinde resmi tatil dolayısıyla borsalar kapalı olduğu için bölgedeki tepki ilk anda net ölçülemezken Asya ve özellikle Avrupa borsalarında haberin etkisiyle düşüşler yaşandı, altın ve petrol fiyatları geriledi. Kurban Bayramı dolayısıyla kapalı olan ve dün açılan İMKB, Dubai krizini pek önemsemedi ve günü yüzde 1'in üzerinde artışla kapattı. Bayram boyunca Türkiye dahil neredeyse tüm dünya medyasında toplam 80 milyar doları aştığı tahmin edilen Dubai'nin borç krizi ile ilgili haberler yazıldı, analizler yapıldı ve bir zamanların şatafatlı yıldızı Dubai'nin neden bu hale geldiği ve kararın ekonomik krizden kurtulmaya çalışan küresel ekonomiye muhtemel etkisi tartışıldı.

Batılı haber ajansları ve gazetelerin 'Dubai eridi, Dubai ekonomisi çöktü, iş çevreleri şokta' gibi başlıklarla geçtiği haberlere tepki gösteren El Habtur Holding Başkanı Halef el Habtur, analizcilerin Dubai emirliğinin problemlerini abarttığını ve medyanın 'çok aşırı' tepki verdiğini söylüyor. Ülkenin en büyük şirketlerinden birisine başkanlık eden El Habtur, "En kötü insanlar analizcilerdir. Analizleriyle daha önce Avrupa'ya ve Amerika'ya zarar verdiler ve dolar değer kaybetti. Para birimi yen ile ilgili hikayeleri nedeniyle de Japonya'ya zarar verdiler." dedi. Şirketlerinde yaklaşık 40 bin kişinin çalıştığı El Habtur, analizcilerin ekonomik karar alamayacaklarını söyledi ve bunun bir 'kıskançlık' örneği olduğunu ifade etti. Şirket başkanı ayrıca bu toprak üzerine ilk tuğla koyulduğundan bu yana hiçbir sözünden dönmediğini ve emirliğin borcunu muhakkak ödeyeceğini vurguladı.

BAE EKONOMİSİNE ZARAR GELMEYECEK
BAE merkez bankası, ekonomiye bir zarar gelmemesi için Dubai'nin borç ertelemesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini açıkladı. Merkez bankası sözcüsü, ülke ekonomisine negatif bir etkisinin olmaması için gelişmeleri çok dikkatli izlediklerini ifade etti. Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki her emirlik kendi başına tüzel kişilik taşıyor ve kendi tabii ve mali kaynaklarını kontrol ediyor. Federal hükümet, doğrudan bu kaynaklara ulaşamıyor ve herhangi bir emirliğin yükümlülüklerini garantileme mecburiyeti taşımıyor.

Merkez bankası ayrıca bankacılık sistemindeki likiditeyi destekleyeceğini ve ülkede faaliyet gösteren yerel ve yabancı bankaların arkasında olduğunu açıkladı. Merkez bankası yetkilileri, BAE bankaları ve yabancı bankaların ülkede faaliyet gösteren şubelerine BAE'nin 3 aylık bankalar arası faiz oranının 50 baz puan üzerinde, merkez bankasındaki cari hesaplarıyla bağlantılı ek likidite desteği sağlanacağını bildirdi. Cumartesi günü Dubaili hükümet temsilcileri ile görüşen merkez bankası yetkilileri, son gelişmelerin neticesinde likidite sıkıntısı yaşanma ihtimaline karşı bankacılık sisteminin destekleneceğini ve BAE bankacılık sisteminin önceki yıla kıyasla daha sağlam ve likit olduğunu kaydetti.

Küresel krizin baş göstermesiyle BAE finans bakanlığı geçen sene 19,1 milyar dolarlık paket hazırladığını bildirmiş ve ilk olarak 6,8 milyar dolar, daha sonra Kasım 2008'de de yine 6,8 milyar dolar parayı bankacılık sistemine enjekte ettiğini açıklamıştı. Banque Saudi Fransi-Credit Agricole Grubu Riyad şubesi şef ekonomisti John Sfakianis, bu kaynağın likiditeyi ve özellikle Dubai'deki bankacılık sisteminin sağlamlığını destekleyeceğini söyledi. Uzman ekonomist, merkez bankasının herkese 'BAE'deki bankalara yeteri kadar likidite ve garanti sağladığı' mesajını gönderdiğini belirtti. Moody's Ortadoğu analizcisi John Tofarides ise, "Eğer tepkiler sadece Dubai World ve Nakheel'in riskleriyle sınırlı kalırsa şu anki beklentilere göre BAE bankalarının potansiyel strese karşı koyabileceğini tahmin ediyoruz." dedi.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri