"Kurbanlıklardan geçebilecek hastalıklar öldürebilir"

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklara karşı yurttaşları uyardı.

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, birçok hayvanın kesileceği Kurban Bayramı öncesinde hayvanlardan insanlara geçebilecek zoonotik hastalıklara karşı uyardı.


"İthal hayvanlarla gelebilecek hastalıklara diikat"

Zoonotik hastalıklar olarak bilinen hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıkların hayvanlarla temasın yapıldığı bayramlarda artabileceğini kaydeden Prof. Dr. Aycan, "Zoonotik olarak bilinen hastalıkların içerisine şarbon, kuduz, brusella, tuberkuloz, toksoplazma ve salmonella gibi hastalıklar sayılabilir. Ülkemizde hayvanların sağlığı konuşulduğunda brusella, şarbon, toksoplazma sık görülen hastalıklardır. Bu hastalıklar hayvanların eti, sütü ve derileriyle geçebiliyor. Kurban Bayramında hayvan kesim sırasında insanlar hayvanların derileri ile temaslarda bulunuyor. Türkiye'ye ithal hayvanlar geliyor ve gelecek bu hayvanlar kendi ülkelerinden hastalıklar getirebilir. Tüm hayvanlar veteriner kontrolünden sonra satışına sokulmalıdır. Hayvan satış yerlerinde bazı belediyelerin veteriner ve din adamları bulunduracağı söyleniyor. Hayvan satışı açısından en ideali budur. Hayvanlar mühürlenebilir ve mühür olmayan hayvanlar alınmayabilir. İnsanların anlaması için doğrudur çünkü her insan hayvanın hasta olup olmadığını anlayamaz" şeklinde konuştu.


"Hastalıklı hayvanlar gömülerek imha edilmeli"

Bayramda hayvan kesimi sonrasında geriye kalan kurban atıklarının ciddi bir sağlık problemi oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Aycan, hayvan kesimi sonrasında alınabilecek tedbirleri şöyle ifade etti:
"Hayvanların hastalıklı olduğu biliniyor ise bu hayvanlar derin gömülerek ve yakılarak insanlardan uzaklaştırılmalı. Zaten çöp toplamada ve imhasında etkin bir sistemimiz yokken atılan atıklar kurban bayramında büyük risk oluşturuyor. Kedi ve köpekler bu artıkları yiyerek hastalıkların dönmesini ve enfeksiyonların devamını sağlıyor. Kurbanlardan geriye kalan atıklar sağlık tedbirleri içerisinde imha edilmelidir."


"Ev hanımları eti temizlerken dikkat edin"

Hayvan derilerine temaslarla bulaşabilecek zoonotik hastalıklara karşı da uyaran Prof. Dr. Aycan, "Hayvanlarla temaslarda yurttaşlar eldiven kullanmalı. Kurbanı kesen kişilerin eldiven kullanması hayvanlarla temasla geçen hastalıkları önlemede önemli bir aktördür. Şarbon temasla, eti yemekle değil hava yoluyla da bulaşabiliyor. Hastalıklı hayvan evde oturan insanı etiyle riske sokarken kurbanı keseni ve başında bulunan insanları da hem solunum yolu hem de cilt enfeksiyonları açısından riske sokuyor. Solunum yolu şarbonu yüzde 50 öldürücü hastalık hale gelebiliyor" şeklinde konuştu.

Porf. Dr. Aycan, ev hanımlarını da hastalıklara karşı uyardı. Aycan, "Ev hanımları hayvanların etini doğrarken etin içinde kis olduğunu gördüğünde dikkat etmeli. Hayvanların hastalıklı olup olmadığı hayvanın karaciğerinden anlaşılabilir. Kisler en fazla karaciğerde bulunuyor. Hayvanı kesenlerin safra kesesini ete bulaştırmadan çıkardığından emin olunmalıdır. Hanımlar et içerisinde kis ya da şüpheli bir pislik görürse eti kullanmamalıdır" dedi
cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri