Kurbanda dernekler kapıştı

Vekaletle kurban kesimine soyunan dernek ve vakıf sayısını katılım her geçen yıl artıyor.Yaklaşan kurban bayramı vekalet yoluyla kurban kesen dernek ve vakıflar arasındaki fiyat rekabetini de artırdı. Diğer Haberler 3. köprü bakanlık ile Hazine...

Vekaletle kurban kesen dernekler yükselen fiyatlara rağmen serbest piyasa rekabetine katılarak fiyatlarını 190 lira ile 500 lira arasında fiyat belirledi.;

Kurban pazarlarında küçük baş kurbanlıklar 600-800 arasında büyükbaş kurbanlıklar ise 4-4.5 milyardan başlayan fiyatlarla satılırken bazı dernekler ise bayramda neredeyse yarı fiyatına kurban kesecek.

Piyasada kurbanlık fiyatlarının yüksek olması bağışçıların dernek ve vakıflara olan ilgisini artırıyor.

Aylar önce kurban alımı için ihaleye çıkan dernekler ve vakıflar piyasadan istedikleri sayıda kurbanlık bulamadıklarından yakınsalarda piyasanın altında açıkladıkları fiyatlar sayesinde piyasadan çok daha fazla rağbet görecekler.

İhtiyaç sahiplerine daha uygun fiyatlarla ulaşmak isteyenler bağışçılar geçmiş yıllarda olduğu bu yılda dernek ve vakıfları kredi kartına taksit imkanlarından yararlanabilecekler.

TSK MEHMETÇİK VAKFI
Geçtiğimiz yıl kurbanda yolsuzluk iddialarında adı geçen Mehmetçik Vakfı 'da bu yıl yaklaşık 75 bin adet kurban kesmeyi hedefliyor. Geçen yıl vekaleten yaklaşık 172 bin kesim yapan vakıf bu yıl ihalelere katılımın az olması nedeniyle rakamın istenenden düşük kurbanlıkla bayrama girecek.

TSK Mehmetçik Vakfı yetkilileri bu yıl yapılan ihalelere beklenenden az firmanın katıldığını ve pek çoğunun vakfın talep ettiği rakam ve standarta ulaşmakta zorluk çektiklerini belirterek buna rağmen piyasanın altında fiyatla kurban keseceklerini söyledi.

Velaketle kurban fiyatlarındaki farklılığın ise kurbanlık standartlarındaki farklılığa bağlağan vakıf yetkilisi şöyle dedi:" Standartlarımız diyanetin kurban kesim talimatlarına tamamen uygundur. Piyasada kg düşük kurbanlıkların ucuz satılması mümkün. Ancak kesim kurallarına uygun olup olmadığına dikkat etmek gerekir" dedi.

Bu yıl kurban bedelini 400 lira 270 Dolar , 210 Euro) olarak belirleyen vakıf modern tesislerde, hijyenik koşullarda, her kesimhanede görevlendirilen vakıf personeli huzurunda, veteriner denetiminde, noter gözetiminde ve din görevlisi nezaretinde kesimi gerçekleştiriyor.

Vakıf tarafından kesilen kurbanların bir bölümü kesim bölgelerindeki şehit yakınları ve gazi Mehmetçik ailelerine dağıtılıyor kalan bölümü ise ekonomik olarak değerlendiriliyor.

TÜRK KIZILAYI
Türk Kızılay'ı bir hisse vekaleten kurban bedelini 410 lira olarak belirledi.Et balık kombinalarında yapılan kesimdan sonra paketlenerek paketlenerek yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine afetlerde ve sosyal yardım olarak Türk Kızılayı Şubeleri aracılığı ile dağıtılıyor.

Kızılay geçen yıl 40 bin olan adedi bu yıl 50 bine çıkardı.Kızılay sadece büyükbaş kurban kesimi yapıyor.

DENİZ FENERİ
Geçen yıl dernek hakkındaki soruşturması nedeniyle büyük prestij kaybeden Deniz Feneri Derneği'ni bağışçı sayısında da ciddi bir düşüş olmuştu. Dernek bu yıl Filistin, Pakistan, Nijer, Sudan ve Bangladeş'te kurban kesecek. Yurtiçinde kurban bedeli 380 lira (190 Euro = 260 Dolar). Yurtdışı kurban bedeli 115 Euro(150 Dolar), Filistin kurban bedeli ise 510 lira(350 Dolar) olarak belirlendi.

TÜRKİYE DİNAYET VAKFI
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen vekaleten kurban kesimini yürüten Türk Dinayet Vakfı'nın belirilediği rakam ise 450 lira.Yurt içinde ve yurtdışında kesim yapacak vakıf yaklaşık 90 bin bağış bekliyor.

TÜRK HAVA KURUMU
Vekaleten kurban kesiminin ilk uygulayıcısı THK ise bu yıl yurt içindeki kesimlerini EBK'da yaptıracak ve yurtdışında kesim yapmayacak.Türkiye çapında faaliyet gösteren 463 şubesi aracılığı ile dağıtan Türk Hava Kurumu, bu yıl da vekalet kurbanlarını kavurma haline getirecek ve yine şubeleri aracılığıyla ihtiyaç duyanailelere dağıtacak.Kurumun kurban bedeli ise 420 TL(300 Dolar =210 Euro)

DARÜŞŞAFAKA BU YIL KESİM YAPMIYOR
Darüşşafaka bu myıl canlı hayvan piyasasının içinde bulunduğu spekülatif durumu neden göstererek bu yıl kurban kesimi yapmama kararı aldı.Darüşşafaka bayramda da öğrencilerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere hayırseverlerden bağış bekliyor.

LÖSEV: " KURBAN KESMİYORUZ AMA HAYAT KURTARMAYA DEVAM EDİYORUZ"
Geçen yıl kurban soruşturmasında adı geçen sivil toplum kuruluşlarından LÖSEV bu yıl vekaleten kurban kesimi yapmayacağını duyurdu.Dernek, lösemili çocuklar için bir kurban bedeli olan 300-350-400'lık bağış bekliyor.

YURTİÇİNDE 400 YURTDIŞINDA 225 LİRA
Vekaleten kurban kesiminde en büyük organizasyonlardan biri Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği. 5 kıtada kurban organizasyonu yapan derneğin yurtiçinde kurban bedeli 400 lira, yurtdışında ise 100-420 dolar arasında değişiyor.

TÜRKİYE GAZİLER VAKFI
Vakıf vekaletle kurban kesim bedelini 550 lira olarak belirledi. Kurban etleri gazi ve ailelerine dağıtılıyor.

İSTEYEN BAĞIŞÇIYA 7 KİLO ET VERECEK
İsmini kurban bağışında yeni duyduğumuz derneklerden biri de Hayat Ağacı Derneği. Kurban bedelini 470 lira olarak belirleyen dernek isteyen bağışçıya 7 kilo et verecek.Veren al ile alan eli buluşturmak sloganıyla yola çıkan dernek binlerce yoksul aileye ulaşmayı amaçlıyor.

YARDIMELİ DERNEĞİ
Bu yıl ilk kez vekaletle kurban organizasyonunu başlatan Yardımeli Derneği, kurban fiyatları arasındaki dengesizlik ve belirsizlikten dolayı iki ayrı fiyat belirlendi. Filistin, Bosna, Irak , Türkiye, Balkanlar ve Filistin Mülteci Kamplarında ( Suriye, Lübnan ,Ürdün) kesilecek kurban bedeli 435 TL, diğer tüm bölge ve ülkelerde kesilecek kurban bedeli 225 TL olarak belirledi.

İHH
19 yıldır faaliyetlerini sürdüren dernek 125 ülkede kurban organizasyonu düzenliyor. Bu yıl Türkiye'de kurban bedeli 300 TL. Hayırseverler, bağış miktarlarını İHH İnsani Yardım Vakfı'nın banka hesap numaralarına kredi kartı veya posta çeki ile, vakıf merkezine bizzat gelerek, internet üzerinden online bağış veya telebağış yöntemiyle ulaştırabiliyor.

İSTANBUL ULUSLARARASI KARDEŞLİK VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
İsmi yeni derneklerden biri de İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği.Dernek sadece yurtdışında Adrika'da vekaleten kurban kesimi yapıyor. Bedeli ise 190 lira. Dernek kurbanlık fiyatındaki düşüklüğü ise kurban kesimi yapılan yoksul ülkelerin ekonomik koşullarından dolayı kurbanlıkların ucuz olmasından ve aylar öncesinden yapılan bağlantılarla kurbanlıkların satın alınmasından kaynaklandığı açıklıyor.

CANSUYU VAKFI
İsmini yeni duyduğumuz derneklerden bir diğeri ise Cansuyu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği. Dernek Türkiye için kurban bedelini 400 lira , yurtdışında Pakistan , Asya, Afrika için 200 TL, Çeçen kampları için 250 TL,Filistin kampları ve Balkanlar için 350 TL ve Gazze için 500 TL olarak belirledi. Dernek kredi kartı ile taksitlendirme yapıyor.

DARÜLACEZE'DE BİR HİSSE 480 TL
Darülaceze'nin büyükbaş kurbanlık hisse bedeli ise 480 TL. Kurban kesimleri dini vecibelere uygun ve hijyenik kesimhanelerde ücretsiz olarak yapılıyor.


gazeteport

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri