Kuran kursu ve çarşaf CHP’yi gerdi

CHP İzmit Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen Kuran kursu projesinin takdiminin farklı olduğunu söylerken, açılım CHP milletvekilleri arasında tartışma yarattı

CHP'nin İzmit Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen'in her mahallede Kuran kursu açılabileceği yönündeki açıklaması ve Deniz Baykal'ın da bunu desteklemesi, CHP'de tartışma başlattı. Sirmen ise, “CHP'nin Kuran kursu açılımı”yla ilgili “İnandığım için bu projeyi gündeme getirdim ama projenin takdimi biraz farklı oldu, bu proje 'Her mahalleye kuran kursu' değil, Kuran kursu da verilebilecek 'Her mahalleye mahalle evi' projesidir” dedi.
CHP'den gelen tepkiler ise şöyle:
Haluk Koç (Samsun Milletvekili): Yerel seçimlere 50 gün kala bir açıklamayla partiyi kamuoyu önünde tartışır konumda bırakmak istemiyorum ama önümüzdeki hafta mektubumu Genel Başkan'a 'kişiye özel' olarak takdim edeceğim. Söylentiler dahi ürpertici. Ciddi ve önemli bir seçim öncesinde aday belirlemede ve 'çarşaf, Kuran kursu açılımı' diye sunulan ancak CHP'nin temel ilkeleri ile bağdaşmayan bazı girişimlerde sıkıntı bulunuyor.
Yaşar Ağyüz (Gaziantep Milletvekili): Adayların hedefleri, vatandaşların özgürce yaşadığı dinsel yaşam değil, çağdaş kent yaşamını sağlamaya yönelik olması gerekiyor. Bu nedenle eksik ve yanlış buluyorum.
Kemal Anadol (Grup Başkanvekili): Kaçak Kuran kurslarına her zaman karşıyız. Sirmen 'Belediye olarak, din eğitimi yaptırma görevim ve yetkim yok. Bu yetki Diyanet'indir. Yapacağım, o mahallede yer tahsis edip, imkân tanımaktır' dedi.
(TV8 muhabirinin 'CHP çarşafa dolandı' yorumlarını anımsatmasına kızarak) Bu soruyu kibar ve şık bulmadım. Başbakan gibi davranmak istemiyorum ama çarşafa dolanmak, siyasal olarak ve gazeteci sözlüğünde pek şık deyim değil. CHP'nin 'çarşaf açılımı' adını verdiği bir girişimi olmadı. Partiye katılan dört kadına rozet takıldı. Takmamak o kadınlara saygısızlıktı.
Suha Okay (Ankara Milletvekili): Maalesef Türkiye'de tarikatlar, cemaatler, farklı yapılaşmalar, kaçak Kuran kursu açıyorlar, tarikat inançları doğrultusunda eğitim veriyorlar. Mesele, bu çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmaktır. Mesele din eğitimi verecek sorumlu kurumlara mekân tahsisidir. Bu bir açılım değildir, bir anlamda görevdir.
Fatih Atay (Aydın Milletvekili): Halka açılma adı altında enine boyuna düşünülmeden kamuoyuna sunulan girişimler CHP'yi yıpratıyor. Ülkemizi bekleyen ciddi seçim arifesinde CHP adına Diyanet'in görevlerinin üstlenilmeye soyunulması, dini referans alarak siyaset yapılması anlamsızdır.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri