Kur'an-ı Kerim'in Romanca mealini yazdı

Sevilen Türkçe şarkıları Boşnakçaya çevirip seslendiren ve halen Bosna-Hersek parlamentosunda bağımsız milletvekili olan Muharrem Serbezovski, Kur'an-ı Kerim'in ilk kez Roman dilinde mealini yazdı.

Balkanlarda Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Bosna-Hersek başta, Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan'da düğünlerin ve eğlencelerin vazgeçilmez parçaları olarak "Plavo Plavo Baş Plavo" (Mavi mavi masmavi), '"U Godini Yedan Dan'' (Senede bir gün), "Za Vyençanim Stolom"u (Nikah Masası) Türkçe'den Boşnakça'ya çevirip seslendiren Balkanlar'ın en önemli halk sanatçısı olarak gösterilen Muharrem Serbezovski Roman halkının da kalbini kazandı; Serbezovski, Kur'an-ı Kerim'in Romanca mealini kaleme aldı.

Serbezovski, 1950 yılında Güneydoğu Avrupa'nın en kalabalık Roman nüfusuna sahip Makedonya'nın Üsküp yakınlarındaki Şuto Orizarye'de dünyaya geldiğini söyledi.

Babasının Türkiye'den getirdiği birkaç plak sayesinde 12 yaşındayken Türk müziğiyle tanıştığını ifade eden Serbezovski, "Hancı", "Karanlık Geceler", "Kara Kaşlı Haticem" gibi parçaları duyduğunda Türk müziğine aşık olduğunu ve onu eski Yugoslavya'ya tanıtma arzusu hissettiğini belirtti.


İLK ALBÜM 12 YAŞINDA
Serbezovski, ilk müzik albümünü 12 yaşında çıkardığını dile getirerek, ''Bana göre Türk müziği dünyanın en güzel müziği, onu tüm Yugoslavya'ya tanıtmak için çok sabırsızlanıyordum. İlk albümümdeki 'Naciye Naciye', 'Kızılcıklar Oldu mu', 'Hancı' gibi parçaları Türkçe seslendirdim. 18 yaşında çıkardığım ikinci albümdeki 'Hatice', 'Cemile' parçalarının Yugoslavca (Sırpça-Hırvatça) çevirisiyle ülkede bir müzik evrimi gerçekleştirdim, yeni bir akım getirdim'' şeklinde konuştu.

48 yıllık müzik hayatında sayısız plak, kaset, cd çıkartan Serbezovski, müzik hayatına yön verenlerin Zeki Müren ve İbrahim Tatlıses olduğunu kaydetti.

Serbezovski, ''Zeki Müren''e büyük bir hayranlık beslediğini ve hayattaki en büyük mutluluğunun, bu büyük sanatçıyı 1980'li yıllarda 20 milyon Yugoslav halkına tanıtmak olduğunu belirterek, şu anda en büyük arzularından birinin de bir gün İbrahim Tatlıses'le birlikte televizyonda ''Mavi Mavi'', ''Leylim Ley'' gibi parçaları Türkçe ve Boşnakça seslendirmek olduğunu vurguladı.

Müzik kariyeri boyunca eski Yugoslavya'nın lideri Tito, Libya lideri Muammer Kaddafi, Hindistan'ın eski lideri İndra Gandi gibi birçok büyük siyasetçiye de şarkılarını söyleme imkanı bulduğunu ifade eden Serbezovski, 1978 yılında katıldığı Uluslararası 2. Romanlar Kongresinde tanıştığı İndra Gandhi ve oğlu Rajiv'le dost olduklarını, iki hafta evlerinde misafir kaldığını da anlattı.

DÜNYADA BİR İLK
Bosna-Hersek Parlamentosu'nda bağımsız milletvekili olan ve şu ana kadar Romanların hayatını anlatan 6 roman ve birçok şiir kitabı yazan Serbezovski'nin yedi dile çevrilen ''Romanlar ve İnsan Hakları'' kitabı da dünya çapında 128 üniversitenin kütüphanesinde bulunuyor.

Sebrozevski'nin son dönemlerdeki en büyük başarısı ise dünyada ilk defa Kur'an-ı Kerim'i Romanca dilinde mealini kaleme alması oldu.

Eski Yugoslavya döneminde Üsküp'te imamlık yapan babası Durmuş Serbezovski'nin en büyük hayalini de böylece gerçekleştirdi. Babasının Kur'an-ı Kerim'in mealini Romanca'ya çevirme arzusunu Muharrem Serbezovski gerçekleştirdi.

Serbezovski, 11 yıllık çalışmasının ürünü olan Kur'an-ı Kerim'in Romanca mealinin Suudi Arabistan Büyükelçiliğinin katkılarıyla 6 bin adet bastırıldığını ve Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlarda yaşayan Romanlara dağıtıldığını ifade etti.

Şu anda mealin ikinci baskısını yapmak için yayınevleriyle görüşmeler yaptığını ifade eden Serbezovski, Romanca mealin Türkiye'de de basılmasını arzuladığını kaydetti.

KUR'ANI İLK DEFA KENDİ ANADİLLERİNDE OKUDULAR
Kur'an-ı Kerim'in mealine başladığında kimsenin bunu bitireceğine inanmadığını belirten Serbezovski, şöyle konuştu:

''Romanlar bir şeye dokunarak inanan insanlardır. Kur'an-ı Kerim'in mealini gördüklerinde biraz korktular, çünkü yaklaşık 1500 sayfaydı. Romanlar çok okuyan bir halk değildir. Bana tamamını okumak zorunda olup olmadıklarını sordular. Ben de Kur'andan bir ayetle cevap verdim; 'Allah hiç bir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez''... Siz 2-3 yıl ilk sureyi ve son 3 sureyi öğrenin dedim. Sonra biraz rahatladılar. Bir çok kişi ağladı, çünkü Kur'anı ilk defa kendi anadillerinde okuyabiliyorlardı.''

ntvmsnbc


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri