Kudüs'te Türk duvarı krizi

TİKA'nın Kudüs'te inşa ettiği duvar tartışma yarattı

Türk İşbirliği ve Kalkındırma Dairesi Başkanlığı'nın (TİKA) Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin etrafına 3 metre yüksekliğinde bir duvar örmeye başladı. İnşaatın Kudüs belediyesinden izinli olduğu açıklandı ancak kimi gruplar projeye sert muhalefet gösteriyor.


Müslüman Mahallesi'nin Aslanlar Kapısı girişinin hemen dışında bulunan Yusufiye Mezarlığı'nın çevresinde hızla yükselmeye başlayan duvarın amacının mezarlığı korumak olduğu belirtildi.



Yusufiye Mezarlığı Haremüşşerif'in doğu duvarı boyunca uzanıyor ve 1,400 yıllık mezarlara ev sahipliği yaptığı söyleniyor.



Projenin bir parçası olarak duvarın Eriha Yolu'ndan Aslanlar Kapısı'na geliş yönünde tamamlanan kısmına bir Türk bayrağı asıldı. Mezarlığın eski duvarları hala sağlam olduğu için projeye gereksiz gözüyle bakılıyor.



İnşaat sahasının önünde projenin TİKA tarafından hayata geçirildiğini gösteren İngilizce-Türkçe tabela dikkat çekiyor. Kudüs'te benzer projelerin yabancı yatırımcılar tarafından hayata geçirilmesi sıra dışı bir durum değil. Ancak Türkiye-İsrail ilişkilerinin dibe vurduğu bir dönemde Türkiye'den bir devlet kurumunun şehirde inşaat yapması hassas bir mesele.



BELEDİYENİN ONAYI VAR

Jerusalem Post'un Çarşamba günü görüştüğü TİKA Ankara bürosundan bir sözcü, inşaatla ilgili açıklama yapmayı reddederek, “TİKA'nın Filistin'deki ofisi”ne yönlendirdi. Gazete söz konusu ofisin Kudüs'ün doğusunda Şeyh Cerrah mahallesinde bulunan Türk Konsolosluğu olduğunun ve yapılan aramaların cevapsız kaldığının altını çizdi.

Ancak Kudüs belediyesi projenin kendi bilgisi dahilinde ve “yasalar kapsamında gelen talepler üzerine verilen izinler doğrultusunda” yapıldığını belirtti. Dahası belediye yetkilileri “yukarıdan düşen taşların yayalara zarar vermesini önlemek için duvarın yükseltilmesinin gerekli olduğunu” belirtti

Ancak projeyle ilgili şüpheleri olanlar da var. İsrail Toprak Fonu'nun kurucusu ve Kudüslü aktivist Aryeh King, Jerusalem Post'a projenin yasadışı olduğuna ve “siyasi kaygılar dolayısıyla” kabul edildiğini inandığını söyledi.



"BU BİR TESADÜF DEĞİL"

King, “İsrail Eski Eserler Dairesi dahil birçok kurumun bu projeye en başından beri karşı olduğunu biliyorum. Ama yine de yeşil ışık yakıldı” dedi. Bunun bir tesadüf olmadığında ısrar eden King, “Türk hükümeti tek taraflı adımlar atarak Kudüs'te her istediğini yapabileceğini göstermek istiyor. Eski Şehir'in girişine yapılan duvar da bunun bir örneği” dedi.



İsrailli aktivist, “Projeye bir hafta daha zaman veriyorum. Eğer o tarihten sonra da çalışmalar sürerse meseleyi mahkemeye götürmeyi planlıyorum. Bu işin bitmesini istiyorum, o kadar” dedi.



Balkanlardan, Ortadoğu'ya ve Afrika'ya kadar dünyanın Türklerin ve Müslümanların yaşadığı birçok yerinde TİKA restorasyon projeleri yapıyor. Özal döneminde kurulan TİKA, faaliyetlerini Başbakanlık çatısı altında yürütüyor.


Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri