'Küçük Ayşen'i AİHM de haklı buldu

İki buçuk yaşındayken yanlış damara yapılan iğne sonucu sol kolunu kaybeden Ayşen Başaran, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı davayı kazandı.



Başaran ailesi, Türkiye'de açtıkları davanın 6 yıl 8 ay sürmesini 2003 yılında AİHM'ye şikâyet etmişti. Beş buçuk yıl süren davanın ardından AİHM, Türkiye'nin Başaran ile ailesine 18 bin Euro tazminat ödemesine hükmetti.

On altı yaşına basan Ayşen'in ailesi, kızlarına yapılan yanlış müdahale için 1995 yılında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuş, uzun süren duruşmaların ardından 2002'de 120 bin YTL tazminat almaya hak kazanmıştı. Acılı aile kızlarının sürekli mahkemelere gidip gelmesini kabullenememiş ve 6 yıl 8 ay süren davayı Nisan 2003'te AİHM'ye şikâyet etmişti. AİHM, Başaran ailesinin davasının, mahkeme ile diğer kurumlar arasındaki yazışmalardan dolayı uzun sürdüğüne kanaat getirdi ve istenilen raporların mahkemeye geç ulaştığı yargısına vararak, Türkiye'nin 18 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi. Ayşen Başaran mahkemenin kararına sevindiğini belirterek, tek dileğinin elektronik proteze kavuşmak olduğunu dile getirdi. AİHM'nin kararından sonra avukat değil psikolog olmak istediğini anlatan Ayşen Başaran, arkadaşları arasında zorluk yaşamadığını ve hayatından memnun olduğunu ifade etti. Trakya Cam'da işçi olarak çalışan baba Hüseyin Başaran ise kızının istediği elektronik protezin pahalı olduğunu belirtti.

1992 doğumlu Ayşen Başaran, Nisan 1995'te hastalanmıştı. Zatürre teşhisinin ardından birkaç ilaç ve iğne yapılmıştı. SSK Hastanesi'nde bir hemşire yanlış damara iğne yapınca üst üste 7 ameliyat geçirmesine rağmen sol kolu kurtarılamamıştı. O zaman iki buçuk yaşındayken 'Anne tekrar kolum çıkacak mı?' diye soran Ayşen Başaran'ın ailesi cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri