Kriz AKP’yi fena vurdu !

“Toplumun %58'i hükümetin izlediği politikaları başarısız buluyor”

Ipsos KMG tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen “Beklentiler, Tercihler, Beğeniler” araştırmasının sonuçları toplumun kriz psikolojisine girdiğini ve AKP hükümetinin izlediği politikaları başarısız bulduğunu ortaya koydu.

Bu yıl araştırmaya özel olarak eklenen “kriz algısı” bölümünün sonuçlarını yorumlayan Ipsos KMG CEO'su Vural Çakır, beklentilerdeki düşüşün siyasi tercihlere de yansıdığını ifade etti.

2007'den bu yana her yıl tekrarlanan araştırmanın 2009 sonuçlarına göre, tüketicilerin %82'si, küresel krizin Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Krizin kişisel olarak kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı ise %75. Tüketiciler, hükümetin krize karşı izlediği politikaları çoğunlukla başarısız olarak değerlendiriyor. Hükümetin küresel krize karşı izlediği politikaları başarısız bulanların oranı %58.

Kriz söyleminin günlük hayata inmesi, ekonomik beklentilerdeki düşmeler, toplumsal sorunların çözümü konusunda azalan umutlar ve yönetimden beklenen memnuniyet siyasal tercihlere de yansıdı. Buna göre mevcut Başbakan'dan memnuniyet 19 puan düşüş göstererek %55 olarak cevaplandı. 2008'e girerken %43.4 olan AKP oy potansiyeli de aynı bazda bu kez 7.8 puanlık bir düşüşle %35.6 oldu. AKP, ilk defa negatif bir trend gösterdi. CHP'de kısmi bir artış, MHP'de ise sabit bir durum var.

Araştırmaya katılan tüketicilerin kriz durumunda en fazla kısıntıya gidecekleri bütçe kalemleri arasında sırasıyla eğlence, spor, telefon, kişisel bakım ve ev dışı yeme-içme harcamaları bulunuyor. Günlük tüketim, sağlık ve eğitim kalemlerinde ise harcama payının artacağı gözüküyor. Satın alma davranışlarına bakıldığında, daha ucuz markalara, daha küçük çaplı alışverişlere ve daha küçük ambalajlara bir kayma beklenebileceği ortaya çıkıyor. Araştırma sonuçlarına göre, en çok tercih edilen yatırım araçları altın ve gayrimenkul.

İYİMSERLERİN SAYISI DÜŞTÜ

“Türkiye 2009: Beklentiler, Tercihler, Beğeniler” araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye ile ilgili iyimser olanların oranında bir önceki yıla göre düşüş oldu. Geçen yıl %58 olan iyimserlerin oranı, bu yıl %45'e düştü. Bireylerin kendi geleceklerine dair beklentilerinde ise yine bir düşüş olmakla birlikte, oran daha az.

2009 yılında adalet sisteminin daha iyi işleyeceğini, AB ile ilişkilerin gelişeceğini, terörle mücadelenin başarıya ulaşacağını ve işsizliğin azalacağını düşünenlerin sayısında 2008'e göre düşüş gözlendi.


www.haber3.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri