Kritik soru Merkel’e soruldu

Merkel: AB'de oyunun kuralları değişti

Merkel: AB'de oyunun kuralları değişti

Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Rusya'da yaşanan terör saldırısıyla başlayan Erdoğan, Rusya'ya başsağlığı diledi ve terörizme karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekti. Basın toplantısında en kritik soru Türk gazeteciden geldi. Merkel'e tam üyelik konusunu hatırlatan gazeteciye verilen cevap ise çok netti. Merkel: 'Oyunun kuralları tamamen değişti. Kıbrıs konusunda bir adım ileri gidilemedi'' dedi.

İşte Başbakan Erdoğan ve Merkel'in açıklamaları:

Sayın Merkel'in seçim sonrası ilk ziyareti. Üst düzey görüşmelere önem veriyroruz. Bu görüşmelerin bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduk. Askeri, ticari ve kültürel konularda görüştük. İşbirliğimizin artması için neler yapacağımızı konuştuk. Türkler'in Almanya'daki oryantasyonu konusunun önemini paylaştık.

AB konusu görüşmelerimizin temelini teşkil etmiştir. Almanya'nın yapıcı adımları ve iradeyi görmek beni mutlu etti.

Beykoz'daki Alman Üniversitesi'nin kurulması için alt yapı çalışmalarını tamamladık...

Üç bin alman girişimci Türkiye'de var. Sayın Merkel'in ziyaretine çok sayıda iş adamlarının eşlik etmesi çok önemli. 2008 yılında iki ülke arasında 23 milyar avroya ulaştı. 2009'da düşüş yaşasa da bu yılın Ocak-Şuabat ayında artış yaşanıyor. Ülkemizdeki Alman şirketlerinin ihracatımıza önemli katkısı var. Potansiyelden daha fazla yararlanmak gerekli.

Başta Kıbrıs olmak üzere bölgesel konularda da kapsamlı görüşmelerde bulunduk Terörle mücadele konusunda değerlendirmelerde bulunduk.

ALMANYA BAŞBAKANI ANGELA MERKEL
Ben de Rusya'daki bu üzücü olaya değinmek istiyorum. Biz Rusya'yı destekleyeceğiz. Bu tür şiddet olayları kabul edilemez.

Çok yoğun görüşmelerde bulunduk. Burda olmaktan mutluluk duymaktayım. Çok yoğun ilişkilerimiz var. 3 milyondan fazla Türk asıllı vatandaşımızın Almanya'da yaşaması bizim için önemli. Yarın Meclis'te Alman üniversitesinin açılması için adım atılacağını duymak beni mutlu etti. Bu hem Türkiye'de hem de Almanya'da büyük önem taşıyor.

Çok sayıda Türk okulu var. Fakat bizim üzerinde durduğumuz husus Almanya'da Almanca bilmeyen insanların yaşaması olmaz. Bu asimilasyon değil. Almanya'da da Türk okulu olabilir ancak Almanya bilmek şart.

Gelecek kuşaklarda da sadece fabrikada çalışmak için değil farklı alanlarda da yaşama imkanı bulmalarını ve Almanya'ya entegre olmalarını istiyoruz. Almanca öğrenmemek bir bahane olmamalı.

Yarın büyük bir ekonomi toplantısı yapacağız. İki Avrupa kültür başkenti arasında kültürel paylaşımlar var.

Türkiye'nin tam üyeliğinin konusunun yanısıra Kıbrıs konusunu da görüştük. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarımız bize güç katıyor.

Ortak basın toplantısı sonrası Alman ve Türk gazetecilerden ikişer soru alındı

İran'a muhtemel yaptırım konusunu görüştünüz mü?

Merkel: İran'la ilgili bu konu gelecekte biraz daha netleşecek. İran bu alanda belirli adımlar atmazsa bir takım adımlar atılabilir.

Başbakan: Türkiye'nin durumu diğer dünya ülkelerden çok farklı. 380 km sınırımız var ve şu anda bizim için ikinci büyük enerji ortağımızdır. İran'a bugüne kadar 2 yaptırım uygulandı. Yaptırım kararı alanlar bu kararı deldi ve diyoruz ki bunu diplomasi ile çözelim. Bu konuda farklı ülkelere de uygulamalar olmuştur. Türkiye bölgesinde nükleer silahların varlığına karşıdır. Ama bölgemizde başka ülkelerde yer alan nükleer silahlar var mı var? Ama burada şu var; İran Atom Enerji topluluğuna üye değil. Eğer Türkiye'ye güvenirlerse bu konuda karşılıklı bir çalışmayla orta yol buluruz. Çözüme de yaklaşırız. Nisan ayında bir uluslararası toplantı var. Burada değerlendirmeler yapılacak ve nihai kararımızı burada vereceğiz.

Ermeni soykırımı konusunda görşmeleriniz oldu mu?

Erdoğan: Aramızda bu görüşmeyi de yaptık. Özellikle ABD'de olan bir oylama vardı. ;Bu oylamayı konuştuk. İsveç Başbakanı'nın oylamaya olan tepkilerini dile getirdik. Dün de Clinton'un Davutoğlu'nu araması ve hassasiyetini iletmesi bizim sürece ilişkin tavrımız ortadadır. Bu işi tarihçilere bırakalım. Parlamentolar bu işin çözüm yeri değildir. Bir normalizasyon süreci vardı. Bu tür adımlar normalizasyon sürecini olumsuz etkiliyor.

Merkel: İran'la ilgili bir şey söylemek istiyorum. Burada ABD ve Avrupa Türkiye ile birlikte oy verebilirsek çok iyi olur.

Ermeni konusunda da sayın Başbakan'ın dediği gib, ilişkiler iyi bir şekilde şekillendirilmelidir.

İmtiyazlık konusunda iki yüzlülük iddiaları var ne diyorsunuz?

Merkel: Çok üzün süredir bu konuda müzakerelerimiz var. Ama başlangıçtan buyana AB'de çok şey değişti. AB içerisindeki bu entegrasyon sürecinde tam üyelik alınmayıp imtiyazlı ortaklığın olumsuz algılandığını gördük. Ama oyunun kuralları değişti. 60'lı yıllardan buyana çok şey değişti. Türkiye'de de bir çok şeyin değiştiğini görüyoruz. Ucu açık olan süreci sürdürmeliyiz. Kıbrıs sorunun çözülmesi gerekir.

http://www.ensonhaber.com/erdogan-ve-merkel-aciklama-yapiyor-canli.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri