Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. AK Parti'nin Anayasa değişikliği paketinde 330'u bulduğu anda düğmeye basacağını söyleyen Kurtulmuş, anayasa değişikliğinin TBMM'de 367 ile kabul edilmesi halinde de halka götürüleceğini vurguladı.
İKİ NUMARA KEMAL BATMAZ MI?
Kemal Batmaz'ın Adil Öksüz'le birlikte bu darbeyi yöneten isimler arasında olduğu ifade edilmesine ilişkin Kurtulmuş, "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yönettiği bir soruşturma var burada. Adil Öksüz ismi ortada olan bir isim ve benim şahsen baştan beri tahmin ettiğim Adil Öksüz'ün bir gölge olduğu esas onun arkasında başka isimlerin olabileceği şeklinde dile getirmiştim. Kemal Batmaz bunlardan birisi midir değil midir ortaya çıkacak soruşturmada. " dedi.
DETAYINI BİLMİYORUZ
Kurtulmuş Kemal Batmaz iddiası hakkında, "Detayını bilmiyoruz bilgi ve belge başsavcının elindedir. Yoksa böyle bir operasyona düğmeye basmaları mümkün değil. Başka bilgi ve delillerde var dolayısıyla takip edeceğiz. Zaten tutuklu durumda" ifadelerini kullandı.
330'U ALACAĞIMIZI ANLADIĞIMIZ ANDA DÜĞMEYE BASARIZ
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti'nin yeni paketi ne zaman meclise getireceğine ilişkin, "Anayasal reform sürecine ihtiyaç var. Bir anayasa değişikliği söz konusu olduğu için AK Parti'nin buna tek başına gücü yetmiyor. Sadece MHP ile değil bütün partilerle ortak bir görüş sergilemek isteriz. 330'u alacağımızı anladığımız anda düğmeye basarız. Biz tek başımıza yapacak olsak çok yapardık.
İDAM CEZASI VE ÖCALAN'IN DURUMU
Kurtulmuş idam cezasının geriye doğru işlemesi hakkında, "Bunlar hukuki meseleler. Siyasetin karar vermekteki mahareti buradadır. Kamuoyu talepleriyle, hukuki düzenlemesi ona göre yapılır. Talebin karşılanabileceğine karar verilirse bu adım atılır. Numan Kurtulmuş geriye dönük işleyen idam cezasının Abdullah Öcalan'ın durumuna nasıl bir etki yapacağı konusunda, "Bu önemli ve zor bir karar. Burada herhalde yeterince açık söyledim. Bir mevcut hukuki ve siyasi şartlar bir halkın beklentileri. Bunların arasındaki uyum ve denge eğer ortaya çıkar net bir kanaat oluşursa yine bu da aynı şekilde Anayasa değişikliği gerektirdiği için bizim tek başımıza yapacağımız bir şey değil. Parlamentoda bunun önünü açabilecek bir durum ortaya çıkarsa gereği yapılır" dedi.