Krediyle Özel Üniversite

Özel üniversitede okumak isteyen öğrenciye 15-20 yıl arasında geri ödemek şartıyla eğitim kredisi verilecek.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, öğrenciye 15-20 yılda geri ödenmek üzere eğitim kredisi bularak özelüniversitede okumasının önünü açacak düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Özcan, "Eğitim kredisi konusunu başarırsak, sistem büyük ölçüde rahatlar" diye konuştu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, vakıf üniversitelerinin öğrenciden talep ettikleri ücretleri düşürmelerini beklediğini söyledi. "Çünkü vakıf üniversiteleri için en büyük rekabet devlet üniversitelerinden gelmektedir" diyen Özcan, devlet üniversitelerindeki öğrenci kontenjanı arttıkça, özel üniversitelerin daha da zorlanacağını ve harçlarda yeni düzenlemeye gitmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Türkiye'de yüksek öğretim talep eden ama imkanları nedeniyle bunu yapamayan pek çok insanın olduğunu dile getiren YÖK Başkanı, "Bugün bu noktada, finansmanla ilgili güzel şeyler yapmamız lazım. Sistemin artık buna ihtiyacı var. İmkanları elvermediği için okuyamayan pek çok insanımız var. Onlara bu imkanı vermek zorundayız. Biz YÖK olarak bu sorunları her gün karşımızda görüyoruz. Bu artan talebi karşılarken 'acaba imkanı el vermeyen öğrencilere nasıl yardım edebiliriz' sorusu yükseköğretimimizin en önemli sorularındandır" dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ile birkaç konu hakkında anlaşmaya vardıklarını belirten Özcan, "Eğer bu konularda başarıya varırsak, isteyen öğrenciye 15-20 yıl arasında geri ödemek şartıyla eğitim kredisi bulmak mümkün olacaktır. Bu bulununca zannediyorum ki sistemimizde büyük bir rahatlama olacaktır" diye konuştu.

YÖK'ÜN YÜKÜ AĞIR

YÖK, Bahçeşehir Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi işbirliği ile Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş'taki yerleşkesinde düzenlenen 'Yükseköğretimin Finansmanı' başlıklı konferansın açılışında konuşan Özcan, Türkiye'deki yükseköğretim sisteminde son yıllarda radikal değişiklikler olduğunu belirtti. "Neredeyse son 7 yılda daha önceki yıllarda kurulan üniversite kadar, üniversite kuruldu" diyen Yusuf Ziya Özcan, öğrenci sayısının da 3.5 milyona ulaşarak bazı Avrupa ülkelerinin nüfusu kadar olduğunu vurguladı. Özcan, "20-22 üniversiteye göre tasarlanmış bir Yükseköğretim Kurulumuz var. Bu kurul artık sayıları 164'e ulaşan üniversite ve yüksek okulun yükünü kaldıracak durumda değil" diyerek, bu büyümenin çok önemli finansal sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

'TEMATİK' EĞİTİME ÖNCELİK VERİLECEK

Türkiye'deki yükseköğretim sisteminde, son yıllarda radikal denilebilecek değişiklikler olduğunu belirten Özcan, şöyle konuştu: "Devlet ve vakıf üniversitelerimizde de çeşitliliğe gitmeye karar verdik. Artık 'tematik' dediğimiz üniversiteleri daha fazla düşünüyoruz. 'Tematik' üniversite açma talebiyle gelen projelere daha olumlu bakıyoruz. Bu büyüme yükseköğretim hizmetlerinin farklılaşmasını, çeşitlenmesini de doğurdu. Artık bizim öğrencilerimiz 3 büyük şehirde okumak zorunda kalmıyor. Hemen hemen ülkemizin tüm illerinde, onların gidebilecekleri üniversite vardır. Bu önemli bir gelişmedir. Bu tarihi de bir dönemeçtir."


eğitim gazetesi.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri