Kredilere zam 'cep'ten geliyor

KKDF yüzde 15'e çıktı. Bankalar kredi alanlara cep mesajıyla Ödemeleriniz zamlandı' demeye başladı...

Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı yüzde 15'e çıkarıldı; kredi borcu olan vatandaşlar şaşkına döndü.

Mart 2009'dan bu yana yüzde 10 olarak uygulanan KKDF oranındaki artışı kredi ödemelerine yansıtan bankalar, vatandaşlara cep telefonlarından 'zam' mesajı yağdırmaya başladı. "KKDF oranı yüzde 15'e yükseltilmiştir. Yeni ödeme bilgilerinizi öğrenmek için sizi bankamıza davet ediyoruz" denilen mesajlar karşısında adeta şok olan vatandaşlar, duruma "Bu oran artışı neden sadece yeni kredilerle sınırlı tutulmadı? Eski kredileri de kapsıyor. Bizim günahımız ne?" diyerek tepki gösterdi. Öte yandan Bankalar Birliği'nin verilerine göre; tüketicisi kredisi kullanan toplam kişi sayısı Nisan- Haziran 2010 döneminde 9 milyon 826 bin 815'e ulaştı. Bankalardan kullanılan kredi miktarı da 102 milyar 488 milyon TL'yi buldu. 28 Ekim 2010'da KKDF kesinti oranının yüzde 15'e çıkarılması, kredi maliyetini ödenen faizin yüzde 5'i oranında artırdı. Bu da alınan kredinin vatandaşa daha pahalıya mal olmasına yol açtı. Tüketici kredilerinde KKDF oranının artılacağını Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 27 Ekim'de açıklamıştı.

Nasıl uygulanıyor?
10 bin TL, 36 ay vade ile kredialan bir tüketici, KKDF oranı artırılmadan önce aylık 340.81 TL taksit ödüyordu. Ancak KKDF oranındaki artışla birlikte bu kredinin aylık taksiti 343.72 TL oldu. Yani, 36 ay vadede bu krediye 104.76 TL daha fazla ödenmesi anlamına geliyor.

KKDF nedir?
KKDF, kredinin faizve anapara kur farkı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan ve müşteri den tahsil edilen Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'dur. KKDF, banka tarafından faiz ve anapara ile birlikte müşteriden tahsil edilir.
takvim

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KAMU PERSONELİ Haberleri