İşte kredi ve kredi kartı borcundan en az hasarla kurtulmak için izlenmesi gereken yollar...
Bankalar Eylül ayında çıkan yasanın ardından kredi ve kredi kartı borçlarını 72 aya varan vadelerle yapılandırmaya başladı.
Vatandaşın ilgisi yoğun. Sonuçta bu yasa, 250 milyar liralık kredi ve kart borcunu kapsıyor. 72 ay çok cazip bir vade. Ancak evdeki hesabı iyi yapmak gerekiyor.
Aksi durumda, ‘Borçtan kurtulacağım, taksit ödemelerini azaltacağım’ derken daha yüksek maliyetler çıkabilir. Peki ne yapmalı? Borçtan en az hasarla kurtulmak için izlenmesi gereken yolları sizin için derledik!
Transfer esnasında borçların aktarıldığı bankadan alınan destek ile mevcut borçlar kapatılır. Böylece taksitleri tek bir günde ve belli bir tutarda ödeyebilirsiniz. Transfer yapacağınız bankanın teklifini iyi hesaplayın.
Bankalar kart borcunu yüzde 1.79-2.02 aylık faizle yapılandırıyor. Yıllık maliyet vergisiyle yüzde 30. Tüketici kredi faizleri yüzde 1.14’ten başlıyor ve vadesi 48 ay.
Tüketici kredisini aynı bankadan alacağınız gibi farklı bir bankadan da çekebilirsiniz. Krediyi alıp, tüm kart borcunu kapattıktan sonra sadece kredi borcunu ödersiniz. Böylece kart limitiniz de serbest kalır.
VADEYİ UZATIP FAİZ YÜKÜNE GİRME
Halihazırda ödeyebildiğiniz bir krediyi ‘72 ay vade var’ deyip, yapılandırmak kârlı değil. Örneğin; 1000 lira taksit ödüyorsanız, 12 ay taksidiniz kalmış ve bu sizi zorluyorsa bunu 72 aya uzatmaya gerek yok. 36 aya uzatıp 450 lira ödeyin ama 72 ayın faiz yüküne katlanmayın.
GECİKTİRİYORSAN MUTLAKA YARARLAN
Geciken her borç ekstra yüzde 30 daha fazla faiz yükü demek. Bu tür borçlar için taksidi uzatıp, aylık ödeme tutarlarını aşağı çekmek en avantajlı yol.
Konut kredi faizleri yüzde 0.90’a kadar indi. Yüzde 1.10 ve üzeri faizle kredi alanlar varsa önce kendi bankasına, olmazsa diğer bankalara veya mortgage şirketlerine başvurup daha az taksit ödeyebilir.