Kredi Kartlarına Yeni Düzenleme Geliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın, standart kredi kartları için yıllık ortalama 30 YTL üyelik ücreti aldığına işaret ederek, 'Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmeleri sırasında yönelttiği soruyu yazılı yanıtlayan Çağlayan, kredi kartı üyelik ücretinin, AB üyesi ülkelerde de tüketici ile banka arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde alındığını anımsatarak, uygulama örneklerine işaretle şöyle dedi:

"Uygulama örneklerine baktığımızda, ücretlerin kartın tüketicilere sağladığı imkanlar, tüketicilerin harcama tutarları, kredi kartı borçlarının ödenme durumu, kredi kartının limiti gibi değişkenler dikkate alınarak belirlendiği görülmektedir. Bu ücretler yaklaşık 25 ile 250 Avro arasında değişiklik göstermekte. Ülkemizde ise kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın standart kredi kartları için yıllık üyelik ücreti ortalaması 30 YTL'dir. Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuya da yer verilmiştir ve tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır."

Çağlayan, ayrıca, kredi kartlarına uygulanan "azami akdi ve gecikme faizi oranları"nı belirleme ve üç ayda bir açıklama yetkisinin 2006'da yürürlüğü giren yasaya göre Merkez Bankası'na verildiğini anımsatarak bu oranların 2 yıl içinde kademeli düşürüldüğüne işaret etti.

Söz konusu oranlarının Nisan 2006- Ekim 2008 arası seyrini rakamlarla anlatıp, dünyadaki uygulamalarla karşılaştıran Çağlayan, "Bu oranlar dikkate alındığında ülkemiz uygulamasının dünya uygulamasından farklı olmadığı söylenebilir. Diğer bir ifadeyle, dünyanın her yerinde kredi kartı faiz oranlarının yüksek olduğu söylenebilir." dedi.


www.haber10.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri