"KPSS Ücreti Alınmasın" Kanun Teklifi Verildi

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi

 
      Kanun teklifinin genel gerekçesinde, "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Türkiye'de sınav denince akla ilk gelen kurumdur. 6114 Sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre adaylar çeşitli sınavlara girerken ücret ödemek zorunda kalmaktadırlar.
 
      Devletin, vatandaşlardan bu sınavlara girerken ücret alması doğru bir uygulama değildir. Netice itibariyle yapılan bu sınavla vatandaşlar meslek sahibi yani devlet memuru olmaya çalışmaktadırlar. İnsanlar işsiz ve kazançları yok iken onlardan sınav ücreti talep etmek bu işi ticari bir kazanç olarak görmek olur. Sınav ücreti yatırılmadığı takdirde adaylar sınava girememektedirler. Düşünün ki bir vatandaş sınava başvurmak istiyor, memur olmak istiyor, ancak sınava başvuracak parası olmadığı için sınava giremiyor, devlet ona sırtını dönüyor.
 
      Devlet personeli olacak vatandaşı seçerken sınav yapıyorsa ve bu noktada ticari kazanç elde etmek istiyorsa bu doğru bir yaklaşım olamaz. Bu bir kamu hizmetidir ve devlet kamu hizmetini sunarken iktisadi kar amacı gütmemelidir.
 
      Anayasanın 72.maddesi "Her yurttaş, kamu görevlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, ödevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez." Şeklinde düzenlenmiştir. Ancak Kamu Personeli Seçme Sınavına girerken sınav ücreti alınması parası olanla olmayanın ayrımını gözetmektedir. Bu haksız ayrımın ortadan kaldırılması gerekmektedir." ifadeleri yer almaktadır.
 
      Kanun teklifi ise;
 
ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 
      MADDE 1- 6114 Sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 7.maddesine aşağıdaki ibare ek fıkra olarak eklenmiştir.
 
"Kamu Personeli Seçme Sınavı için adaylardan herhangi bir ücret alınmayacaktır."
 
      MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
      MADDE 3- Bu Kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

A. Rasim Asker

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri