"Köy Enstitüleri'ne ihtiyaç var"

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Köy Enstitüleri'nin; çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini eğitim sisteminin her aşamasında uygulayan bir yapıda olduğunu vurgulayarak bugün yaşanılan eğitim sorunlarının çözümü için bu tür bir yapıya ihti

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, yaptığı açıklamada, Cumhuriyeti kuran "çağdaş, aydın" kadroların, eğitimin ve kalkınmanın öncelikle "Köylü milletin efendisidir" anlayışı ile köylerden başlaması gerektiği fikrini benimsediğini anımsattı. Köy Enstitüleri "olgusunun", dünyada eşi benzeri olmayan, Türkiye'nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün modellerden biri olarak döneme damgasını vurduğunu kaydeden Adıbelli, "Cumhuriyetin 'Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma' hedefine varmak, çağdaş bir toplum yaratmak için planlanan Köy Enstitüleri, eğitimcinin ülkenin gelişimindeki rolünü anlatması bakımından oldukça iyi bir örnektir. Kalkınmış bir toplumun gereksinimi olan yetişmiş iş gücü, bu kurumlarda sanatla, edebiyatla ve çağdaş olan tüm yeteneklerle harmanlanarak Türkiye'nin her bir yanına cesaret, iddia, inanç ve bitmek bilmeyen bir umutla yayılmıştır. Köy Enstitüleriyle birlikte aydınlanma yurdun her yanına taşınmıştır" dedi.



"Köy Enstitüsü eğitim sorununu çözebilir"

Günümüzde Köy Enstitüsü ruhunun yeniden canlandırılması için eğitim kurumlarının kapısına "enstitü" yazmanın yetmeyeceğini ifade eden Adıbelli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O ruhu yakalamak; çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasında uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman cumhuriyetin öğretmenlerden istediği fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesilleri yetiştirebiliriz. Biz Eğitim-İş olarak, bugün o heyecanı taşıyoruz. Tüm yurtta Cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yakmaya devam ediyoruz. Unutmayalım ki, en büyük eylemimiz, çalıştığımız okullarda Köy Enstitüsü ruhunu yaşatarak ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir."

anka

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri