'Kosova'ya olur KKTC'ye olmaz'

ALMANYA Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinin, uluslararası hukuka aykırı olmadığını içeren kararının, Kıbrıs veya başka bir ülke için geçerli olmayacağını söyledi.

Rum kesiminde temaslarda bulunan Westerwelle, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının, 'dünyadaki diğer örneklerle ilişkisi olmadığını' kaydetti. Uluslararası Adalet Divanı kararının Kosova gibi benzer şekilde tek yanlı bağımsızlık ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Karabağ, Abhazya ve Güney Osetya'ya örnek teşkil edeceği yorumları yapılıyor. Almanya Kosova'yı tanırken, KKTC için emsal teşkil etmesinden endişe eden Rum kesimi tanımıyor.

RUSYA TANIMAYACAK
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lahey'den çıkan kararın Kosova'nın bağımsızlığının meşruiyetini ispatlamadığını ve Kosova'nın uluslararası alanda tanınma çabalarına muhalefet etmeye devam edeceklerini açıkladı.
Bakanlığın açıklamasında, 'Kosova'nın tanınmaması konusundaki pozisyonumuzda değişiklik yok' denildi. Mahkemenin spesifik olarak Kosova'nın Sırbistan'dan tek taraflı olarak ayrılması konusunu vurgulamadığı ifade edilen açıklamada, 'Mahkeme, özellikle Kosova'nın devlet olup olmadığı veya bu bölgenin bazı ülkeler tarafından tanınmasının meşruiyeti konusunda görüş bildirmiyor' denildi. Rusya'nın NATO özel temsilcisi Dimitriy Ragozin de, 'Kosova'nın bağımsızlığıyla ilgili yasal tartışmalar devam ediyor. BM üyesi olan bir ülkenin bölünmesini kabul etmeyeceğiz. Biz Sırbistan'ın bir bütün olduğu ilkesiyle hareket ediyoruz' dedi.

ÇİN DE ENDİŞELİ
Çİn yönetimi de, 'Kosova'nın geleceğiyle ilgili olarak halen görüşme olanağı bulunduğunu' açıkladı. Çinli yetkili, 'Sırbistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterdiklerini ve BM çerçevesindeki görüşmelerle tarafların kabul edebileceği çözümü bulmanın en iyi yol olduğunu düşündüklerini' ifade etti. Çin, Kosova'nın bağımsızlığını tanımadı. Çinli yetkililer, bunu 'uluslararası hukuka ciddi bir meydan okuma' olarak değerlendirdi. Gözlemciler, Tayvan adasını toprakları olarak kabul eden, Tibet ve Sincan Uygur Özerk Bölgelerinde ayrılıkçı hareketlerle uğraşan Çin'in, Kosova'nın 2008'deki bağımsızlık ilanının kendi toprak bütünlüğüne karşı örnek oluşturmasından endişe ettiğini ileri sürüyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı, önceki gün Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinin uluslararası hukuka aykırı olmadığına hükmetmişti.
Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri